Recenze: Šroubovací karabiny Rock Empire 2 Tap s příčkou

Recenze: Šroubovací karabiny Rock Empire 2 Tap s příčkou

Parametry

Celé jméno recenzovaného výrobku Karabina Rock Empire 2 Tap s příčkou
Typ výrobku Šroubovací karabina Rock Empire 2 Tap s příčkou
Použití lezeckého vybavení na vysokohorské lezení a VHT, na ledovec, na skály
Rozdělení podle pohlaví Unisex
Pevnost podélná 24
Pevnost příčná 7
Pevnost s otevřeným zámkem 6
Světlost 22
Typ karabiny šroubovací
Výbava 1 Hmotnost: 84 g
Výbava 2 Key lock: ano
Výbava 3 Světlost: 22 mm
Výbava 4 Normy: EN 12275, EN 362
Infocena 350 Kč
Dodává Rock Empire
Více info na www.rockempire.cz

Zaujalo mě

  • příčka
  • key lock
  • příjemný chod západky karabiny

PODROBNÝ POPIS

Příjemně padnoucí karabiny do ruky, kterou firma ROCK EMPIRE přispěla k vyšší bezpečnosti při jištění. Karabinu můžete i ovládat s kratšími prsty, jelikož je na jedné straně (na straně příčky) zúžená a vy tak snadno dosáhnete na západku a šroubovací pojistku. Taktéž vše bez problému v rukavicích.

Příčka karabiny ROCK EMPIRE 2TAP je plastová s měkkým chodem.Příčka karabiny ROCK EMPIRE 2TAP je plastová s měkkým chodem.

Karabina se nepřetáčí a je vždy správně připravena ke spojení či k zacvaknutí s fixním bodem na sedáku.Karabina se nepřetáčí a je vždy správně připravena ke spojení či k zacvaknutí s fixním bodem na sedáku.

Díky příčce drží smyčka na svém místě.Díky příčce drží smyčka na svém místě.

Fixační příčka

Karabina je osazena plastovou příčkou, která odděluje při jištění lezce jistítko s lanem od navazovacího oka nebo smyčky na jisticím stanovišti. Chod příčky je měkký a jde to velmi zlehka. Nepočítejte však s tím, že přes tuto příčku dostanete (přetáhnete) všechny jistítka. Prostor za příčkou je primárně určen pro fixaci karabiny do jistícího oka sedáku nebo pro fixaci lana apod. pro jistítka je určen prostor nad příčkou. Ten navíc dovoluje i příjemnou práci s polovičním lodním uzlem.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP ve štandu během jištění.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP ve štandu během jištění.

Karabina se nepřetáčí a takto se minimalizuje zatížení přes její západku. Další vychytávkou, které se už dnes stává standardem je použití key locku, díky němuž se karabina nikde nezachytává a dobře se s ní manipuluje. Chod západky je velmi příjemný. Pro zajištění západky tedy „zajištění“ karabiny potřebujete učinit 6,5 otočky. Myšleno mezi max. mezními hodnotami. Proto zabránění otevření západky však stačí otáček méně.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP připravena na batohu k zajištění dojištění na zajištěné cestě.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP připravena na batohu k zajištění dojištění na zajištěné cestě.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP v barevné verzi Aqua.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP v barevné verzi Aqua.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP v barevné verzi Lime.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP v barevné verzi Lime.

Testováno na lidech

Karabina byla testováná při lezení na žulových i pískovcových skalách jako karabina do „odsedávačky“ tak, aby se nepřetáčela a držela vždy ve výhodném směru a byla vždy po ruce. Díky světlosti 22 mm zvládne i pískovcové kruhy a slaňáky. Dále jsem ji používal v kombinaci s jisticím kyblíkem nebo jsem zkoušel i jištění přes poloviční lodní uzel a vše bez problému.

Na zajištěních cestách (via ferraty) jsem tuto karabinu používal jako karabinu na konec pomocného lana na jištění v těžkých místech. Díky příčce drží stále na svém místě a k zachraňovanému dorazí vždy ve správné poloze. Pak stačí zacvaknout a zajistit šroubovací pojistkou.

Tuto karabinou jsem však nemohl použít jako odsedávací karabinu do Rock Empire tlumičů pádů. Otvor v jejich kovovém segmentu je příliš malý a nelze tak karabinu RE 2Tap v ní přetočit.

Pro navazování na ledovci je karabina Rock Empire 2 Tap určitě lepší než běžné karabiny bez příčky, přesto doporučuji raději karabiny dvě nebo speciální karabiny s přídavným zajištěním západky.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP byla testována i při slanění s prusíkem.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP byla testována i při slanění s prusíkem.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP jako karabina v kladkostroji.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP jako karabina v kladkostroji.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP jako připravená karabin a pro poskytnutí dopomoci při lezení via ferrat.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP jako připravená karabin a pro poskytnutí dopomoci při lezení via ferrat.

Karabina 2Tap a kyblík

Při jištění prvolezce je práce s karabinou a s kyblíkem pohodlná a hlavně bezpečná. Karabina se nepřetáčí. Velká světlost karabiny usnadňuje vložení lana s kyblíkem do karabiny. Prostor v karabině dovoluje tuhému drátu v kyblíku chodit sem a tam. Neopíra se tedy i příčku jak tomu bývá u jiných řešení podobných karabin.

Nacvaknutí karabiny ROCK EMPIRE 2TAP do jistícího oka sedacího úvazku.Nacvaknutí karabiny ROCK EMPIRE 2TAP do jistícího oka sedacího úvazku.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP v jistícím oku sedáku.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP v jistícím oku sedáku.

Karabina ROCK EMPIRE 2TAP. Jištění s kyblíkem je snadné a lehké.Karabina ROCK EMPIRE 2TAP. Jištění s kyblíkem je snadné a lehké.

Závěr

Karabina Rock Empire 2Tap je především karabina na jištění a na práci s jistítky všude tam, kde je výhodné nebo vyloženě nutné zajistit karabinu v jedné pozici.

O autorovi

Vojtěch Dvořák
Spoluautor metodických materiálů SINGING ROCK a HUDY. Osm let ve firmě SINGING ROCK, 5 let v HUDY, horský vůdce UIAGM od roku 2009. Autor nekonečného komiksového seriálu WOKÝNKA v Montaně.

Další informace

Logo ROCK EMPIRE.

Český výrobce lezeckého a outdoor vybavení z Benešova nad Ploučnicí v severních Čechách. Rock Empire poskytuje kvalitu, snadnou dostupnost, dobrou cenu a vysokou užitnou hodnotu. Lidé, kteří v této firmě pracují, dobře znají své řemeslo. Většina z nich jsou aktivní sportovci a tráví v přírodě svůj volný čas, pokud jim to práce umožní.
www.rockempire.cz

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: