Články


Nanga Parbat
Horolezectví

Nanga Parbat

Severní stěna Nanga Parbat, autor: Daniel Martin Základní údaje Je devátá nejvyšší hora na světě a druhá nejvyšší hora Pákistánu. Nachází se v západních Himalájích a celou svoji plochou leží v Pákistánu. Název pochází z hindštiny a dá se přeložit jako „nahá hora“. Výška hory je 8 126 metrů, ale to není to nejdůležitější, speciálně ne u této hory. Tím nejpodstatnějším jsou její tři příkré stěny (severní – Rakhiot, západní – Diamir a jižní – Rupal). Jižní stěna měří neuvěřitelných 4,6 kilometrů. Prvovýstup se podařil rakousko-německé expedici 3. července 1953. Jediným, kdo na vrchol vystoupil (sólo výstupem, trvajícím 41 hodin), byl Rakušan Hermann Buhl. Tohoto heroického výkonu navíc dosáhl bez pomoci umělého kyslíku. Výkon byl mnohými označován jako riskantní.

Šiša Pangma
Horolezectví

Šiša Pangma

Základní údaje Jedná se o jedinou ryze čínskou osmitisícovku, respektive Čína se o vrchol nedělí s žádným jiným státem (oficiálně uznaným). Hora je situována do jižní části středního Tibetu, asi 120 kilometrů od Mount Everestu. To napovídá, že hora patří do pohoří Himálají. Se svoji výškou 8 027 metrů je „nejmenším“ osmitisícovým vrcholem na naší planetě. Původní tibetský název zní „shi sha sbang ma“, což by mělo znamenat „vrchol nad travnatými planinami“. I když se jedná o nejnižší z osmitisícovek, věřte, že vrchol Siša Pangmy byl posledním slezeným z této „horské smetánky“. Nutno dodat, že na vině jsou politické důvody a izolace Číny. Logicky byli prvními horolezci na vrcholu Číňané. V roce 1964 postupně stanula na hoře početná čínská skupina ve složení Hsu Ching, Chang Chun-yen, Wang Fuzhou, Chen San, Cheng Tien-liang, Wu Tsung-yue, Sodnam Doji, Migmar Trashi, Doji a Yonten. Jako cestu pro výstup zvolili severozápadní stěnu a severní hřeben.

Sambarsteel 2008
Tip na trip

Sambarsteel 2008

Závody v technickém lezení, pod tím si můžete představit lanovou dráhu s různými překážkami, výstup po laně či vyprošťování zraněného. To vše bylo na programu víkendu, 24. a 25. května, kdy proběhl v Kladně druhý ročník závodů v technickém lezení Sambarsteel 08.

55. výročí prvního úspěšného výstupu na Mount Everest
Horolezectví

55. výročí prvního úspěšného výstupu na Mount Everest

Právě před 55 lety, 29. května 1953 vystoupili na vrchol nejvyšší hory světa nepálský Šerpa Tenzing Norgay a Novozélanďan Edmund Percival Hillary.

Malý velký bederák
Tip na trip

Malý velký bederák

Batoh je základní pomocník pro nesení nákladu, tedy alespoň v našich končinách, kde nenosíme náklad např. zavěšený na popruhu přes čelo. Batoh si hoví na zádech pomocí nosného systému a jedním z jeho základních prvků je bederní pás neboli bederák.

Dálnice až k úpatí Everestu
Zajímavosti

Dálnice až k úpatí Everestu

Článek o základním táboře pod severní stěnou nejvyšší hory světa, známou pod názvem Mt. Everest, čínsky Qomolangma a nepálsky Sagarmatha, z cesty po středním a západním Tibetu v létě roku 2007.

HUSKY CZ nabízí trika zdarma! (PR)
Tip na trip

HUSKY CZ nabízí trika zdarma! (PR)

Husky Team pro Vás připravil od 5.5. do 30.5. speciální akci na www.huskycz.cz. Za každých 1000,- Kč nákupu dostanete triko dle vlastního výběru ZDARMA!!! Pokud jej chcete získat, neváhejte! Akce platí jen do konce května.

Turistické trasy (PR)
Tip na trip

Turistické trasy (PR)

Software Turistické trasy slouží pro návrh a evidenci pěších tras. Aplikace je určena pro operační systém Windows 98 a vyšší. Základem jsou mírně zjednodušené mapy českých lokalit, které obsahují všechny značené pěší stezky. Na mapě je vidět turistické značení, sídla, lesy, vodstvo …

Železnice dotýkající se nebes aneb „Na železnici, dějou se věci“
Zajímavosti

Železnice dotýkající se nebes aneb „Na železnici, dějou se věci“

…zejména pokud se hodláte vydat vlakem T27, který spojuje od roku 2005 Peking s tibetskou Lhasou. Nejvýše zbudovaná železnice na světě vás vyveze až do nebes!

Nová cesta na Ama Dablam
Horolezectví

Nová cesta na Ama Dablam

Ital Francesco Fazzi a Španěl Santiago Pedrós vystoupili na vrchol „himálajského Matterhornu“, Ama Dablam (6812 m), novou cestou, kterou pojmenovali Free Tibet 2065.