Litovelské Pomoraví: Na kole rájem lužních lesů

Litovelské Pomoraví: Na kole rájem lužních lesů

Šlápnout do pedálů a užívat si desítky kilometrů pěkně po rovince skrz svěží lužní lesy a kvetoucí louky po příjemných cyklostezkách. Asi už tušíš, že tahle pozvánka je spíš pro cyklisty pohodáře. Právě pro ně je chráněná krajinná oblast Litovelské Pomoraví s přírodními meandry řeky Moravy jako stvořená.

Jedinečná soustava listnatých lužních lesů a mokřadních luk podél horního toku řeky Moravy se rozprostírá mezi Mohelnicí a Olomoucí. Morava tu vytváří přírodní meandry (zákruty) či periodicky vysychající tůně a dělí se do ramen – některá se znovu připojují, některá jsou slepá nebo v průběhu roku vysychají. Pásmo lesů kolem Moravy je několik kilometrů široké a 50 km dlouhé a zhruba na dvě poloviny ho dělí desetitisícové město Litovel, kterému se díky rozvětvení Moravy přezdívá hanácké Benátky. Kromě zájmu biologů a ornitologů se oblast těší také oblibě u cyklistů. Díky desítkám kilometrů značených cyklostezek a dalších neznačených zpevněných cest mimo silniční provoz je Litovelské Pomoraví jako stvořené pro cykloradovánky pro celou rodinu. Pojďme ho společně projet v sedle!

Z Mohelnice do Litovle

Naši asi 50 km dlouhou cykloprojížďku začneme v Mohelnici, i s kolem nás tam pohodlně doveze vlak např. z Olomouce. Celou délku Litovelského Pomoraví můžeme projet po Moravské stezce (č. 4), která spojuje Jeseníky s jižní Moravou (více na moravskastezka.cz), já mám však pár tipů na odbočky za koupáním a zajímavostmi a občas i alternativní trasu, která je podle mě hezčí.

Přímý úsek po cyklostezce z Mohelnice do Moravičan můžete zpestřit krátkou koupací zastávkou (klidně na Adama/Evu) díky neznačené, ale malebné alternativní trase přes louky kolem Moravičanského jezera. Pod tratí podjedeme až u Moravičanského jezu při soutoku Moravy s říčkou Třebůvkou, přes níž se dostanete přes nedaleké stavidlo. Připojíme se na modrou turistickou značku, ale hned za mostem přes Moravu odbočíme po zpevněné cestě doprava a kocháme se líným hnědým tokem Moravy, po níž za krásného počasí pádlují rodinky na kánoích a školní výlety na raftech. Zanedlouho už se před námi objeví hradba lesa a my se jdeme ponořit do království lužních lesů! K Moravské stezce se připojíme kousek od malé vodní elektrárny Nové Mlýny, poblíž které stojí také Rybářská hospoda. I když je tato trasa orientačně náročnější, vede hlavně přes louky a lesem a ušetří nám jízdu přes několik vesnic.

Litovelské Pomoraví je rájem lužních lesů.
Litovelské Pomoraví je rájem lužních lesů.

Po cyklostezce se svezeme až k empírovému zámečku Nové Zámky, který dnes slouží jako ústav sociální péče. Už svým zevnějškem ale honosná stavba napovídá, že sloužila jiným účelům. Palác s 12 komíny, 52 dveřmi a 365 okny vybudovali Lichtenštejnové z nedalekého Úsovského panství jako lovecký zámek, sídlo lesního úřadu a správy velkostatku. Byla to jedna z řady romanticky laděných staveb rozsáhlého krajinného areálu, který Lichtenštejnům sloužil především k lovu. Jen dva kilometry odsud leží vchod do podzemního labyrintu Mladečských jeskyní, které kromě bohaté krápníkové výzdoby skrývají také archeologicky významné pozůstatky po největším a nejstarším osídlení cromagnonského člověka ve střední Evropě.

TIP: Doporučujeme také pěší výlet v okolí Mladeče kolem Moravy a Mlýnského potoka s návštěvou jeskyní a romantických staveb Chrámu přátelství nebo Obelisku.

Od Nových Zámků nás čeká poněkud nezáživný ale svižný rovný úsek mezi poli do Litovle. Ve městě se držíme cyklostezky jako klíště, zavede nás totiž přímo na náměstí s 65 m vysokou radniční věží, na jejíž ochoz se vyplatí vystoupat za ptačím výhledem. Přímo pod věží proudí jedno z bočních ramen Moravy – Nečíz, k jehož hladině je možné sestoupit po klasicistním schodišti před radnicí. Jsme zhruba v polovině trasy a nabízí se proto občerstvit se v některé z místních restaurací. Z náměstí Přemysla Otakara vyjíždíme do parčíku, kde projedeme mezi Uničovským a Olomouckým rybníkem a zamíříme podél polí zpátky do stínu lužních doubrav Litovelského Pomoraví. Ptáci cvrlikají, listí šumí a my se s větrem o závod vezeme po příjemných zpevněných cestách vstříc hanácké metropoli Olomouc.

Koupačka mezi Litovlí a Olomoucí

Kratičký úsek po silnici nás čeká při křižování cesty mezi Lhotou nad Moravou a Stření, koupací zastávku je možné pro osvěžení udělat u zatopené pískovny Náklo. Po dalších pár kilometrech dojedeme do vesničky Hynkov, kde kromě vodáckého tábořiště poskytuje zázemí oblíbená hospoda na Starém Mlýně. Na rozcestí u Tří mostů pak máme na výběr buď trasu přes Horka nad Moravou, nebo přes Chomoutov. Obě nás sice dovedou až do cíle, ale zvolila bych druhou variantu, která nevede tolik kolem silnice.

Kolem oblíbené restaurace Lovecká chata s pěkným dětským hřištěm a nabídkou projížďky na koních dojedeme do vesnice Chomoutov, která se pyšní skvělým lokálním pivovarem, kde výborně vaří. Nepříjemný může být úsek přes vesnici, kde auta občas jedou dost rychle, hned za vsí ale opět odbočíme po cyklostezce přes louku k jezeru Poděbrady, které je oblíbeným místem ke koupání a relaxaci. Najdeme tu občerstvení a dá se tu půjčit i paddleboard nebo loďka. Do Olomouce už je to od Poděbrad jen pár kilometrů přes louku a Hejčínskou cyklostezku.

Přes louky od jezera Poděbrady je to do Olomouce už jen pár kilometrů. Litovelské Pomoraví na kole.
Přes louky od jezera Poděbrady je to do Olomouce už jen pár kilometrů. Litovelské Pomoraví na kole.

V stotisícové hanácké metropoli nevynecháme hlavně Horní náměstí se sloupem Nejsvětější trojice, zapsaným v UNESCO, Dolní náměstí s příjemnými kavárnami se slunnými zahrádkami, projdeme zastrčenou malebnou Hrnčířskou uličku s barevnými domky ke kostelu sv. Michala na Žerotínově náměstí a uzoučkou Školní ulicí se vrátíme k radnici, jejíž výstavní věž je po dlouhé rekonstrukci konečně opět v dobré kondici. K chloubám Olomouce patří také katedrála sv. Václava s nejvyšší kostelní věží na Moravě. Historické srdce Olomouce má kouzelnou atmosféru a žije si svým provinčním lázeňským tempem, nechte se jím pohltit a na závěr pohodového cyklistického zážitku se odměňte nějakou dobrotou!

Další zajímavosti Litovelského Pomoraví

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: