SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: jarní okruhy Českým rájem na hrad Kost nebo údolím Plakánek

SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: jarní okruhy Českým rájem na hrad Kost nebo údolím Plakánek

Přinášíme tipy na krásné výběhy v okolí Českého ráje, které jsou na jaro přímo ideální. Krásná příroda, spoustu květin i okolní památky a aktivity.

Proč vyrazit do Českého ráje?

Hrad Kost, Prachovské skály, Čarodějnická jeskyně, zámek Hrubá Skála to a mnohem víc nabízí krásný kus přírody jménem Český ráj. Nádherné jsou také pískovcové skály v údolí Plakánek nebo Sobotecko s krásnými lesními traily a stezkami, které nabízí i koupačku v Komárovském rybníku, u kterého se můžete osvěžit i místním pivem nebo limonádou. Na výlet se můžete vydat i na skalní vyhlídku Hlavatice nebo Kopicův statek.

Historie na každém kroku

Český ráj doslova přetéká nejen krásnými lesními cesty, ale i památkami. Kromě známého hradu Kost a zámku v Hrubé Skále jsou to například i zříceniny hradů Kozlov, Kavčiny a Trosky nebo také hrad Valdštejn. Pokud si rádi běh zpestřujete historií, v Českém ráji budete mít pré. Hrady jsou navíc často nepříliš daleko od sebe.

Skalní útvary

Skalní útvar Želva, který nepochybně zaujme i nejmladší členy rodiny. Hned co by kamenem dohodil od útvaru Želva je také skalní útvar Kniha. Dále například Hruboskalské skalní město s nedalekou vyhlídkou a útvary Čertova ruka, Maják a Kapela. U zříceniny hradu Trosky jsou dvě skalní věže – Panna a Baba. Zajímavá je také Skalní brána u Drahoňovic.

Rodinka Salomon běžeckých tras se rozrůstá! Chystáme pro vás tipy na krásné trasy i v zahraničí! Pokud vás běhání v zahraničí zajímá, můžete se podívat na naše tipy nebo ještě lépe, podělit se s námi a se čtenáři o vaše zážitky a přidat nám svůj tip na vaši oblíbenou, krásnou trasu z dovolené nebo ze zahraničního závodu!

Drábské světničky: běžecká trasa Středověké hrady Českého ráje

Délka trasy (km): 16.436

Převýšení (m): 529

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Jonáš Holub

Celá trasa Drábské světničky

Okruh začíná na parkovišti pod hradem Valečov, který je vstupní branou do západní části Českého ráje. Pod ním se rozkládá město Mnichovo Hradiště s vlakovým nádražím ve výhodné poloze na východním okraji města, od kterého je hrad Valečov vzdálen 5 km po červené turistické značce. Z parkoviště pod hradem již Valečov uvidíte, je to zřícenina skalního hradu, celoročně se zde konají prohlídky, v sezoně folkové koncerty a na nádvoří se můžete občerstvit ve stylově zařízeném srubu, který je příbytkem zdejšího kastelána.

Za hradem běžíte přes Valečovské světničky, jsou to ve skalách vytesané místnosti, které osídlovali strážci hradu. Od dob kdy hrad zpustnul, se do světniček nastěhovala chudina a dnes tu přespávají trampové. Běžíte po Zlaté stezce Českého ráje, která má červenou barvu. Po 2 km probíháte mezi domky v romantické osadě Bunclava, za ní překonáváte silničku a mizíte v členitém terénu pískovcových skal v kouzelném lese Českého ráje

<Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Běžecká trasa lezeckou historií z Turnova na Hrubou Skálu

Délka trasy (km): 13.352

Převýšení (m): 430

Povrch: Převážně asfaltový

Autor: Tomáš Sadílek

Celá trasa z Turnova na Hrubou skálu

Začneme u železniční stanice Turnov město a vydáme se po červené směrem na Hrubou Skálu. Vyběhneme schody a ulicemi se dostaneme pod Hlavatici. Při stoupání na ní nám cestu zpříjemňují dřevěné sochy a na vrcholu nás čeká přírodní rozhledna.

Pokračujeme po asfaltové cestě až k hradu Valdštejn a dále na vyhlídky. Pozastavení se na vyhlídce U Lvíčka a pak u Kapely je nutností. Dýchne na nás duch těchto skal. Za vyhlídkami probíháme krásným arboretem a pak už zakončujeme první část u zámku Hrubá Skála.

Běžecká trasa přes Údolí Plakánek

Délka trasy (km): 26.827

Převýšení (m): 627

Povrch: Převážně terénní

Autor: Karel Královec

Celá trasa údolí Plakánek

Na trasu se vydáme v obci Sobotka, kam se pohodlně dostaneme přímým busem z Černého mostu (Praha). Sobotka je zajímavá obec s dlouhou a bohatou historií, která zde zanechala své stopy.

Odtud se vydáváme po žluté turistické značce (NS Údolí Plakánek), nicméně na první křižovatce musíme uhnout na modrou směr Vestec u Sobotky, abychom nepřišli o nejkrásnější úsek naší cesty – Údolí Plakánek. Jedná se o skalnaté a většinou borovým lesem obklopené romantické údolí, které bylo pojmenováno podle rodiny Plakánků, kteří zde za Heřmana Černína v 17. století pálili dřevěné uhlí. Velmi brzy spatříme další atraktivní prvek naší trasy – hrad Kost…

Běžecká trasa krásami přírodního parku Prachovské skály

Délka trasy (km): 10.436

Převýšení (m): 393

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Filip Křivánek

Celá trasa Prachovskými skalami

S dobrou mapou, kterou lze koupit při vstupu do přírodního parku nebo aplikací v mobilním telefonu není možné v těchto skalách zabloudit. Stezky i vyhlídky jsou velmi dobře barevně značeny. V sezóně se zde platí vstupné. Pro běh doporučuji navštívit tuto trasu mimo hlavní sezónu nebo v ranních či večerních hodinách.

Ve vesničce Prachov je větší vstup do těchto skal včetně Muzea přírody Český ráj – http://www.mpcr.cz/. Zde stejně jako v druhém hlavním vstupu od turistické chaty ( http://www.prachov.cz/ ) je možné se občerstvit tekutinami i jídlem…

Běžecká trasa z Klokočských skal na vrch Kozákov

Délka trasy (km): 13.746

Převýšení (m): 620

Povrch: Převážně terénní

Autor: Lukáš Rakoncaj

Celá trasa na vrch Kozákov

Trasa začíná cca 1km od centra Turnova v Záholicích je to začátek Klokočských skal směr Kozákov po červené tur. značce. Běžíte v borovém lese až na Klokočské průchody. Dále průchodem přes Klokočí do Vesce po vedlejší silnici. Proběhnu Vescem a po cca 600 metrech odbočím doprava do lesa, kde začíná stoupaní až na Kozákov. Kdo chce, může si dát pivo a rozhlédnout se po kraji. Zpět běžím po žluté, při klesání míjím Radostnou studánku pokračuju až na Špici. Potom přes hrad Rotštejn a Klokočím na průchody. Můžete si vybrat běžet zpět po červené tur. značce nebo po silnici přes Rozumov do Záholic.

Běžecká tras kolem Oborského rybníka

Délka trasy (km): 11.635

Převýšení (m): 293

Povrch: Převážně terénní

Autor: Marcela Janoutová

Celá trasa kolem Oborského rybníka

Trasa začíná ve vesničce Jinolice. Zde vbíháme do lesa a držíme se v něm více než polovinu trasy, cesta je lesní, jehličí, písek, část vede i skalním městem Prachovské skály. Od zříceniny hradu Pařez cesta přechází na asfaltovou cestu, není zde ale téměř žádný provoz. Cestou je velké množství míst kde se vyplatí zpomalit a kochat se přírodou.

Další běžecké trasy najdete v sekci SALOMON BĚZECKÉ TRASY. Zde si je pak dále můžete vyfiltrovat podle toho, zda se jedná o výběhy na vrchol, hřebenovky, podle délky, převýšení a dalších parametrů. Stejně tak můžete velmi jednoduše vlastní běžecké trasy i vkládat.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: