Batoh EGHEN 22. Inspirovaný těžkým výstupem Riccarda Cassina

Batoh EGHEN 22. Inspirovaný těžkým výstupem Riccarda Cassina

Jak může 85 let stará cesta vedoucí na Pizzo d’Eghen inspirovat k vytvoření unikátního lezecké batohu? Přečtěte si něco o jejím prvovýstupci a o tom, jak vzniknul batoh CASSIN EGHEN 22.

Pizzo d’Eghen a její severní stěna

Pizzo d’Eghen je hora, která leží nedaleko od oblasti Lecco. Její divokou a zcela vertikální severní stěnu protíná středem více než 300 metrů dlouhý komín. Na začátku září 1932, Riccardo Cassin společně se spolulezcem Giuseppe Comim vylezli jako první tuto tmavou a hrůzu nahánějící linii, která byla nazvána “Camino Cassin” a čekala na svoje první opakování až do roku 1975.

Tato celá stěna je obestřena tajemnem a má pouze několik opakování. Všichni, kteří chtějí tuto cestu vylézt vědí, že komín je skoro jedinou možností jak tuto stěnu zdolat a například kvalitní batoh, se ketrým se vejdete i do úzkého komína by se vám mohl hodit.

Batoh CASSIN EGHEN 22

A to byla inspirace pro firmu Cassin k vývoji a vytvoření technického batohu se spoustou vychytávek a nových řešení. Důraz byl kladen na hmotnost, účelnost, ergonometrii a jednoduchost. A tak vznikl dvaadvaceti litrový technický batoh pro vícedélkové lezení na skále i v ledu.

Co nás na tomto technickém batohu zaujalo nejvíce?

  • Objem 22 litrů by měl zvládnout pobrat vše potřebné pro jednodenní vertikální dobrodružství
  • Tuhé a odolné dno batohu zesílené materiálem Cordura®
  • Celý batoh je vyroben z PU 210D HD Ripstop Nylonu
  • Štíhlý tvar poskytuje dostatek místa pro práci s materiálem na úvazku i dostatek svobody pro vlastní lezení
  • Spona umožňuje zavřít batoh ve dvou různých pozicích a lehce tak měnit objem na základě velikosti obsahu batohu
  • Ultralehká záda i přes absenci tuhého nosného systému nabízí skvělý poměr hmotnost versus komfort
  • Vyjímatelný zádový díl (tuhá 6 mm silná pěna) je použitelný pro případ neplánovaného bivaku jako izolační podložka
  • Lano je možno zafixovat pomocí držáku na lano pod i přes víko
  • Zcela nepromokavá vnitřní kapsa ve víku s průhlednou slídou dovolují rychle zkontrolovat její obsah, nákres cesty nebo dokonce ovládat i display telefonu
  • Další vnitřní kapsa na zip
  • Vnitřní matrošové poutko pro lepší organizaci karabin uvnitř batohu
  • Odepínatelný bederák a hrudní popruh
  • Po stranách popruhové žebříčky pro fixaci dalšího materiálu
  • Poutka na cepíny
  • Zesílená oka pro nošení nebo i tahání
  • Odnímatelný držák na helmu na víku
  • Součástí batohu je i sada dvou 15 mm širokých a 1,5 metrů dlouhých popruhů se sponami pro fixaci materiálu na batoh
  • Spony jsou navrženy pro snadnou manipulaci v rukavicích
  • Možnost vložení a použití hydro vaku

Objem: 22 l
Hmotnost: 915 gramů

Představení batohu Cassin Eghen 22 na veletrhu OUTDOOR

Video z opakování cesty Camino Cassin

Pizzo d’Eghen, camino Cassin from Teo Taglia on Vimeo.

Kdo to byl Ricardo Cassin?

Riccardo se narodil 2. 1. 1909 (+ 6. srpen 2009) ve městě San Vito al Tagliamento. Po smrti svého otce, se jako velmi mladý, přestěhoval do Lecca za prácí. Díky své cílevědomosti a pracovitosti se záhy stal předákem a ředitelem jedné elektroinstalační společnosti. Během tohoto působení však brzo podlehl kráse hor a začal lézt.

Okolo roku 1930 dal dohromady skupinu lezců známou jako „Pavouci z Lecca“. Začátky si odbyl na blízkých kopcích okolo Lecca.
Lezecké terény okolo města byly však pro tyto „Pavouky“ brzo vyčerpané. Proto své úsilí a zájem namířili na Dolomity. V roce 1934 vylezl s Vitalim a Pozzim novou cestu jihovýchodní stěnou na Piccolissimu ve skupině Tre Cime di Lavaredo. V roce 1935 zopakovali Comiciho cestu severozápadní stěnou Civetty (obtížnost ED /VI UIAA) a prostoupili exponovaný jihozápadní hřeben na Torre Trieste (obtížnost ED /VI UIAA). Dále pokračoval v sérii krásných a na tu dobu smělých a průlomových výstupů.

Neměli bychom opomenout především prvovýstup neprostoupenou severovýchodní stěnou Pizzo Badile (3308m) v roce 1937. Za tři dny se družstvu Cassin, Ratti, Esposito, Molteni a Valsecchi se povedl dodnes lezený průstup a legendární cesta. Radost z něj však byla zkažena bohužel smrtí posledních dvou jmenovaných. Zemřeli vyčerpáním během sestupu. Riccardo Cassin tuto cestu opět přelezl při padesátém výročí prvovýstupu. V té době mu bylo 78 let!

V roce 1938 Cassin, Esposito a Tizzoni vylezli na Walkerův pilíř Grandess Jorasses. Nejkratší cestou k vrcholu Point Walker. Vznikla nekompromisní linie.

Éru výstupů přerušila druhá světová válka. Cassin bojoval na straně partyzánů proti německým okupantům. 26. dubna 1945 se Riccardo, jako velitel partyzánů, pokusí s Rattim (svým spolulezcem z předválečné doby) zastavit německé vojáky ustupující z Lecca na Svatý Mořic. Ratti je přitom zastřelen. Za své vojenské působení v partyzánském odboji (1943-45) byl vyznamenán.

Riccardo Cassin byl čestným prezidentem C.A.I. sekce Lecco a čestným členem mnoha národních lezeckých svazů (italský, americký, španělský, švýcarský). Za svou činnost byl oceněn 4 zlatými medailemi. V prosinci 1971 mu bylo uděleno Vyznamenání republiky. V roce 1976 se stal čestným občanem Lecca.

V průběhu let se také věnoval ve firmě CAMP vývoji a výrobě lezeckého vybavení. Takto od roku 1947 pomáhal vyvíjet skoby, kladiva, cepíny, karabiny a další lezecké vybavení. V roce 1997 koupila značku Cassin firma CAMP. Avšak popravdě na počátku nosil v hlavě nápady a potřeboval pro jejich realizaci dílnu. A tu mu poskytla firma CAMP. On pak ze začátku koval, brousil, piloval skoby, mačky, cepíny a další vybavení. Až později se pouze podílel na vymýšlení a nošení nápadů do nových dílen a provozů.

Kompletní fotogalerie

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: