Zrození Odpadlíka

Zrození Odpadlíka

„Býval dobrým policistou, ale spáchal ten nejhorší hřích, protože svědčil proti zkorumpovaným kolegům. Snažili se ho zabít, místo toho zabili ženu, kterou miloval. Obviněn z vraždy nyní projíždí krajinou. Psanec, který loví psance. Lovec lidí. Odpadlík.“ – Je vám tento citát povědomý?

Psal se rok 1992, kdy se na nás přes obrazovky poprvé svým uhrančivým pohledem podíval Lorenzo Lamas, alias Reno Raines, hlavní postava kultovního seriálu Renegade, neboli Odpadlík.  O čtyři roky později, v roce 1996, ve stejný rok, kdy byla odvysílána poslední epizoda seriálu, zrodila se legenda nová. Legenda, která s tou seriálovou nemá na první pohled nic společného. Zdání však klame, obě totiž spojuje několik zásadních prvků. Hrdina seriálu, který při dopadání zločinců a brázdění amerického území na svém chopperu potřeboval stejně dobré obutí, jako dnešní outdooroví „hrdinové“ pro své treky, výšlapy a expedice. K harleyům, stejně jako k nové legendě, neodmyslitelně patří kůže. A pak je tu to označení, Renegade.

https://www.youtube.com/watch?v=1toJoCmdhGg

Příští rok tomu bude 20 let, co německý výrobce obuvi LOWA vyrábí svůj nejprodávanější model bot, trekovky Renegade. Boty, jichž se každý rok prodá kolem jednoho milionu kusů. V následujících odstavcích si přiblížíme, jak probíhá jejich výroba a proč jsou to vůbec nejprodávanější trekovky na světě.

Renegade – model pro všestranné použití

Model Renegade patří do kolekce ATC, neboli All Terrain Collection. Tato kolekce se vyznačuje širokým využitím od každodenního nošení, rodinné výlety, cyklistiku až po lehčí treking. Právě proto se nabízejí v řadě variant, které uspokojí různé potřeby potenciálních zákazníků. K dostání jsou v nízké variantě, označované „Lo“, a kotníkové, která se prodává pod klasickým označením „Mid“. Neopomenuty nezůstaly ani zimní varianty se zvýšeným komínem.

Renegady jsou nejen v pánské a dámské verzi, ale i v dětských velikostech. Všem variantám je společný svršek z hydrofobního nubuku, torzní stabilizátor a vstřikovaná Monowrap mezipodešev. Volitelná je jak goretexová (GTX) nebo kožená podšívka (označovaná LL), tak i šíře možného střihu, od zúženého, přes standardní střih, k rozšířenému. Novinkou pro letošní rok jsou pak barevné podešve. Z jakého důvodu je u tohoto modelu použita vstřikovaná a ne lepená technologie?

Lepení vs. vstřik

Principálně lze outdoorovou obuv vyrábět dvěma technologiemi. Při lepené technologii se multikomponentní podešev vstřikuje samostatně a má tvar jakési vany, do které se později vlepuje svršek. Svršek je natažen na kopyto a poté je připojena sponkováním a lepením stélka s torzní výztuhou. Pak dochází k nalepení ochranného gumového lemu a nakonec se kompletní svršek vlepí do dříve vyrobené podešve. Pokud vyjmeme z boty vložku, snadno na stélce rozpoznáme roznýtované sponky, což je znakem toho, že daná bota byla vyrobena lepenou technologií. Takto vyrobená bota má kdykoli oddělitelnou podešev, která může být po odšlapání vzorku vyměněna za novou. Při výměně podešve (což musí být prováděno ve výrobním závodě na originálním kopytu kvůli zachování velikosti boty) se mění i gumová obsázka, tkaničky a vložka.

Vstřikovaná technologie zcela odstraňuje fázi lepení. Využívá se skutečnosti, že vstříknutý polyuretan se nevratně spojuje nejen s pryží, ale i s usní či textilií svršku a materiálem torzního stabilizátoru. Na svršek je entlovacím strojem našita stélka. Poté je svršek natažen (obut) na kopyto a připojen torzní stabilizátor. Do vstřikovací formy je vložen pryžový běhoun a svršek s kopytem, poté je forma uzavřena a vstřiknut pěnový polyuretan. Celá bota je tak spojena v jeden celek, v budoucnosti nedestruktivně neoddělitelný. Tato technologie umožňuje velkosériovou automatizovanou výrobu. Vytvořená obuv je lehčí a ohebnější. Podešev u vstřikované obuvi nelze oddělit, proto po odšlapání vzorku nelze podešev efektivně opravit.

https://www.youtube.com/watch?v=sU0upnTHlTw

Vstřikovaným podešvím vládne Monowrap

Monowrap je v současnosti jediná technologie výroby vstřikované obuvi u firmy LOWA. Oproti předchozím technologiím (nebo technologiím ostatních výrobců) kdy pryžová podešev vytváří vnější povrch budoucí podešve a pěnový polyuretan se vstřikuje dovnitř, u technologie Monowrap je pryžová podešev zapuštěna do polyuretanového rámu, který zároveň vytváří ochranné prvky na svršku boty. Výsledkem je celkové odlehčení podešve a prodloužení její životnosti. Výhodou je i možnost použít ochranné prvky k designovému oživení obuvi.

Součástí kompozitní Monowrap podešve je i torzní stabilizátor z termoplastického polyuretanu (TPU). Proti běžným nylonovým stabilizátorům se TPU stabilizátor lépe chemicky prováže během vstřikování s pěnovým polyuretanem tvořícím tlumící vrstvu. To omezuje výraznou měrou možnost pozdější separace, která se projevuje vrzáním podešve.

U vstřikované ATC obuvi se používají 3 typy TPU torzních stabilizátorů, které se od sebe odlišují tuhostí. Nejtužší se používá pro pánskou kotníkovou obuv, střední pro dámskou kotníkovou a pánskou polobotkovou obuv a stabilizátor s nejnižší tuhostí pro dámskou polobotkovou obuv.

Následující animace názorně ukazuje vytváření Monowrap podešve v případě, kdy je požadována dvojí tuhost tlumící polyuretanové vrstvy. Nejprve je vstřikován měkčí polyuretan (s vyšším vypěněním) a poté tvrdší polyuretan, který také vytváří ochrannou strukturu.

https://www.youtube.com/watch?v=zj2NsyuWVjE

Proč by si dámy měly kupovat dámské boty?

Stavba dámské nohy a váhové rozložení při došlapu je odlišné od pánské populace. Následující obrázek označuje veškeré odlišnosti mezi pánskou a dámskou turistickou obuví. Respektování těchto odlišností při konstrukci obuvi má zásadní význam pro uživatelský komfort a dokonalou funkčnost.

První odlišnost je již ve střihu. Tvar průměrné dámské nohy (oranžová linie) a pánské nohy (černá linie) se liší. Dámská bota musí být užší, ale s vyšším nártem. Druhá zásadní odlišnost je v tom, že ženy mnohem více trpí otlaky na Achillovce. Proto se zadní vykrojení svršku boty u dámské obuvi navrhuje hlubší s měkčím, více polstrovaným lemem (označen zeleně). Třetí, a také zcela zásadní, odlišnost je v odpružení či tlumení rázů při došlapu. Ženy obecně váží méně než muži a proto materiál tlumící mezipodešve (označen modře) by měl mít pro zajištění správného tlumení menší tuhost. To znamená používání speciálních dámských podešví s vyšším vypěněním polyuretanové tlumící mezivrstvy.

Pro zvýšení celkového komfortu se při polstrování dámských trekingových bot používá viskoelastická pěna (pěna s tvarovou pamětí) a to jednak na jazyku a jednak ve vnitřní vložce (označeno fialově). Lowa pro tuto úpravu používá označení Balance. Do vnitřní vložky Balance se noha částečně „zaboří“, což omezí jeji klouzání vpřed. To uživatelky určitě ocení při delších sestupech.

Tradice LOWA

A nakonec tu máme ještě jednu spojitost výrobce LOWA se seriálem Odpadlík, a to v křestním jménu představitele hlavní role. Společnost LOWA založil nedaleko Mnichova ve vesnici Jetzendorf v roce 1923 německý podnikatel Lorenz Wagner. Tato značka dnes sází na tradici, kvalitu a komfort. LOWA všechny své modely vyrábí v Evropě. Ty z kolekce ATC se např. vyrábí ve slovenském závodě v Bošanech. Usně na svršky bot pochází od volně opasených býků z německých a italských chovů. Hlavními výhodami těchto usní jsou ohebnost, odolnost a pevnost, prodyšnost a vodoodpudivost. Pro model Renegade se využívá opracovaná useň nubuk nebo semiš. Podešve jsou vyráběny ve spolupráci s italským výrobcem Vibram, který jim poskytuje 3letou záruku na jejich design, nebo jsou případně použity přímo podešve tohoto výrobce. V roce 2013 oslavila LOWA 90leté výročí a na svou oslavu vydala speciální edici modelu Renegade. Renegade, ne LOVEC lidí, ale bota od výrobce LOWA pro lidi. Nakonec to opravdu nevypadá, že by to vše byla podobnost jen čistě náhodná…

https://www.youtube.com/watch?v=ZkOYruzsow0

Logo PROSPORT

Zkušenosti čtenářů

Petr Macháček

Za těch let co se vyrábí, mám již třetí pár Lowa Renegade GTX MID a jsou to moje nejoblíbenější univerzální lehčí pohorky. Nedovedu si představit, že by se přestaly vyrábět. Nikdy žádné otlaky, perfektně se v nich chodí, jsou příjemně měkké, ale ne jako bačkory, vodu drží spolehlivě venku, mají příjemně širší kopyto a vydržely objektivně neskutečně dlouho, než jsem je vždy po x letech mechanicky oddělal. Tyhle boty se opravdu povedly! Myslete si klidně že tu dělám PR, ale já si za těmahle botama stojím.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: