Letošní výstava stanů se chýli ke konci, co se za posledních 10 let změnilo?

Letošní výstava stanů se chýli ke konci, co se za posledních 10 let změnilo?

Jen do 10. srpna můžete v obří hale letňanského výstaviště navštívit letošní Výstavu stanů a vybrat si nejen nový přístřešek, ale i celou řadu dalšího kempingového a outdoorového vybavení.

Výstava stanů se již konala už na více místech v Praze a z malé studentské akce vyrostla v obrovskou outdoorovou prodejnu, která zabere na 10 týdnů celou jednu velkou halu letňanského výstaviště, to je téměř 10000 m2 výstavní plochy, kde uvidíte tři stovky postavených stanů českých i cizích výrobců, ale i si můžete poležet ve spacáku na karimatce dříve, než se rozhodnete, který si vyberete.

Ti z vás, kteří ještě pamatují začátky v aule na stavební fakultě ČVUT nebo ve strahovské menze, nejlépe uvidí, jaký vývoj proběhl. Tím nemyslím jen kulturu prodeje a rozsáhlost akce, ale i samotné stany. Mění se typy konstrukcí turistických stanů, segment rodinných stanů nabízí doslova plátěnné mnohapokojové „domy“ a jsou využívány mnohem lehčí materiály než tehdy. Které trendy se za posledních deset let objevily a prosadily?

Samostavící či vyhazovací stany

Co když jedete na vodu či na dovolenou, kde potřebujete každý den stan rozkládat a skládat, ale až tak vás netrápí hmotnost a nečekáte přímo vichřici? V takovém případě si na Výstavě stanů a vybavení do přírody můžete prohlédnout hned několik typů tzv. „sekundových stanů„, které se pouze vyhodí do vzduchu a na zem se snesou již postavené.

Stany s nafukovací konstrukcí

Stejně jako v případě sekundových stanů je hlavní výhodou rychlost a pohodlnost stavby. Stan rozložíte a buď malým kompresorem nebo ruční pumpou, kterou se nafukují třeba nafukovací lodě, nafouknete vzduchové tunely, které ve stanu nahrazují tyčky, a stan se tak postaví. Zvláště u větších rodinných stanů je tento způsob velmi populární a celý stan tak snadno lze postavit v jedné osobě.

Stany na kolečkách

Dalším trendem je forma balení stanu. Velké rodinné stany jsou dnes naprosto běžně umístěné v „kufru“ na kolečkách, aby s nimi mohli pohodlně manipulovat ženy či děti. Někdy se jedná doslova o domy na kolečkách a jejich majitelé si k nim často pořizují i vybavení jako stolečky, židle a grily. Na Výstavě stanů a vybavení do přírody najdete desítky takovýchto velkých a často i plně vybavených rodinných stanů.

Špičkové expediční stany

Ze čtení Boningtonovy The Hard Way si pamatuji, že tehdy měla expedice svého dvorního konstruktéra stanů. Stany z běžné produkce nešly tehdy v extrémních podmínkách použít. V současnosti vyráží do velehor mnohem více dobrodruhů a tedy není problém koupit špičkové expediční stany vcelku běžně. Tyto stany často mají karbonové tyče, několik vrstev silikonizace a co nejnižší váhu. „To, co ale zákaznici na Výstavě stanů poslední roky nejvíce hledají, jsou především lehké stany na trekové dovolené. Potřebují odolný a zároveň lehký stan. V takovém případě volí jednu ze světových značek typu MSR či Robens, které využívají ty nejmodernější technologie, aby jejich stany mely nadstandartní vlastnosti. U tyček se například jedná o nové materiály či rozšiřování na namáhaných místech a zužování tyček na těch méně namáhaných.“, doplňuje hlavní organizátor Výstavy stanů Jaroslav Skalka.

Stan nebo dům?

Je také spousta lidí, kteří i do kempu chtějí vyrazit v maximálním komfortu. Na trhu jsou proto stany skutečně velkých rozměrů. Největší stan na Výstavě stanů, který si můžete vyzkoušet, je od značky Outwell a má téměř 35 metrů čtverečních, zároveň se, jako další typy těchto stanů, dá ještě rozšířit o rozšiřující plachtu. Kromě několika pohodlných ložnic tady navíc nechybí předsíň a dokonce vestavěná skříň na prádlo!

Ultralehké stany

Přesným opakem jsou stany, kde se šetří každý gram. V posledních letech je možné dostat se u dobrých outdoorových stanů pod 1 kg váhy na osobu a již se objevují také stany, kde je hranice 500 gramů na osobu.

Více tipů na zajímavé stany a s blížícím se koncem i slev naleznete na www.vystavastanu.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: