Outdoorový průmysl a padělky. Jak se jim bránit?

Outdoorový průmysl a padělky. Jak se jim bránit?

Kupujete například drahý nůž a jste přesvědčeni, že je to originál? V mnoha případech se ale můžete mýlit. Počet padělků sice v roce 2012 v Evropské unii oproti předchozímu roku klesl, přesto ale celníci zabavili zboží v hodnotě téměř jedné miliardy eur, podobně jako v roce 2011.

Nejvíce se mezi napodobeninami objevují cigarety, přes hranice se ale nelegálně dostávají i léky, hračky, produkty denní potřeby nebo i outdoorová výbava. Většina zboží přitom pochází z Číny, i když výjimkou nejsou ani země EU. Podle vyjádření Evropské komise v loňském roce z Číny přišlo 64,5 % všech zadržených napodobenin. Například Hong Kong je hlavním zdrojem pro dovoz elektronických cigaret a náplní, které se v nich používají. Padělané výrobky ale pocházejí také z evropských zemí. Bulharsko je kupříkladu hlavní zdrojovou zemí pro padělané obalové materiály.

Kromě toho, že firmy v ČR přicházejí kvůli plagiátorství o stamiliony ročně a plagiáty navíc poškozují dobrou pověst dlouho budovaných značek, není příjemné zjistit, že věc za několik tisíc korun se svou hodnotou ve skutečnosti neblíží ani tisícikoruně. Jak poznat napodobeninu a jak postupovat v případě nákupu?

Berme nyní v úvahu, že zákazník si nejde koupit boty do vietnamské tržnice za 300 korun, a je mu tak jasné, že kupuje napodobeninu. Podívejme se na příklad, kdy zákazník očekává od produktu kvalitu, za kterou je ochoten zaplatit a počítá s tím, že kupuje originál. Rozeznat plagiát od originálu je přitom stále těžší, na čemž mají svůj podíl i stále se rozšiřující digitální technologie. Na co si tedy dát pozor?

  1. Nekupovat pouze podle vizuální shody – plagiáty jsou na pohled stejné, ale jsou vyrobeny z jiných nekvalitních materiálů a nebudou v žádném případěplnit stejnou funkci jako originál
  2. Nakupovat u prověřených prodejců
  3. Sledovat ochranné prvky výrobku
  4. Sledovat informace výhradního dovozce nebo zástupce značky pro daný stát
  5. Vyvarovat se nákupu zboží za výrazně snížené ceny

MorisDesign bojuje proti plagiátům

Zásadní krok proti plagiátům svých výrobků učinila například společnost MORIS design, jenž je výhradním dovozcem multifunkčních kleští (multi-toolů) značek Leatherman a svítilen Led Lenser do ČR a SR. Všichni její odběratelé disponují certifikátem potvrzujícím, že odebrané zboží pochází přímo od výhradního dovozce do ČR a SR, což si zákazník může snadno ověřit na webových stránkách společnosti.

Každé balení značek multifunkčních kleští Leatherman a svítilen Led Lenser obsahuje „samolepku originality“ s unikátním desetimístným kódem, a návod na registraci, díky němuž je možné výrobek zaregistrovat na webech: www.leatherman.cz a www.ledlenser.cz v sekci registrace. Po zaregistrování zákazníci mailem obdrží záruční list s informacemi o zakoupeném produktu a o jeho záruce. Cílem společnosti MORIS design je, aby její zákazníci měli 100% jistotu, že nakupují originál a nejedná se o plagiát, nebo šedý dovoz.

Firma MORIS design si je velmi dobře vědoma vysoké kvality produktů, které dováží, jelikož na výrobky značky Leatherman je výrobcem poskytnuta záruka 25 let a na výrobky značky Led Lenser záruka 5 let, což samo o sobě hovoří za vše.

Zkušenosti čtenářů

Jan

Mám dotaz: proč není tento článek označen jako PR firmy Moris design? To se fakt nestydíte?!

Jakub Steiner
Jan:

Dobrý den, pane Jene! Až si zakoupíte plagiát a zjistíte, že se na produkt žádná záruka nevztahuje, bude velmi důležité, zda toto je, nebo není PR:)

Martin

Je snad každému čtenáři jasné, odkud vítr vane. A protože čtenář neplatí, neměl by přepínat. Platí možná právě Moris Design.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: