Recenze: Stanu High Peak Siskin

Recenze: Stanu High Peak Siskin

Parametry

Celé jméno recenzovaného výrobku Jednoplášťový stan Siskin
Typ výrobku stan
Rozdělení podle pohlaví Unisex
Použití stanu turistické
Materiál - svršek 190T Polyester PU
Materiál - vnitřek PE Boden
Hmotnost 1700 g
Vodní sloupec 3000 mm
Počet osob 2
Výbava 1 Laminátové pruty
Výbava 2 Sada kovových kolíků
Výbava 3 Návod k sestavení
Infocena 2490 Kč
Dodává High Peak
Více info na www.highpeak.cz

Zaujalo mě

  • velké vnitřní rozměry stanu - pohodlné spaní pro dva lidi
  • jednoduchost stavby stanu
  • rychlost postavení

Shrnutí recenze

Jednoplášťový stan High Peak Siskin umožňuje dvojici cestovatelů v případě nepříznivého počasí ztrávit pohodlně noc i v náročném horském terénu. Jeho hlavní výhodou, která se projeví hlavně při delších expedicích a přechodech hor, je nízká hmotnost.

PODROBNÝ POPIS

Na velikosti záleží

Vnitřní rozměry stanu, výška, i velikost podlážky jsou vzhledem k hmotnosti stanu překvapivě velké. Do stanu se v pohodě vejdou dva dospělí, 185 cm vysocí lidé vedle sebe, aniž by se jejich karimatky musely překrývat. I v případě takových nocležníků zbude v případě potřeby u hlavy nebo u nohou trocha místa na uložení batohu či bot.

Kompletní fotogalerie stanu High Peak Siskin (16)

Navzdory tomu se stále jedná o typ malého expedičního nebo lépe řečeno útočného stanu, který lze umístit i do závětří pod větve horského smrku. Je tedy nenápadný, čemuž prospívá i jeho zelená barva (výrazně červený je stan zespodu, takže ho lze v případě nouze použít pro signalizaci se záchranáři).

Stavba a konstrukce stanu

Díky své konstrukci také dobře odolává silnému větru, laminátové tyčky se během testování neohnuly ani přímo na hlavním hřebeni Jeseníků během vichřice, která předtím řádila v Polsku popadanými stromy. V balení ke stanu je kromě deseti kolíků potřebných pro vypnutí stanu i několik náhradních. Kolíky však nejsou nijak zašpičatěné, což může být v tvrdé půdě trochu problém. Samotná stavba stanu je ale velmi jednoduchá a navíc odpadá stavba vnitřního stanu a přehození a fixace tropika. Stačí tedy prostrčit laminátový prut centrálním tunelem a na koncích ho zjistit v příslušném otvoru. Na závěr už stačí stan jen dopnout pomocí kolíků, stejně jako u jiných typů, tedy křížem proti sobě, aby tak došlo k nejlepšímu vypnutí. Stavba stanu je tedy intuitivní a to i třeba potmě nebo ve stresu před blížící se bouří.

Stan High Peak Siskin je určen pro dva nocležníky, takže i na stavbu jsou k dispozici 4 ruce.Stan High Peak Siskin je určen pro dva nocležníky, takže i na stavbu jsou k dispozici 4 ruce.

Centrální laminátový oblouk stanu High Peak Siskin.Centrální laminátový oblouk stanu High Peak Siskin.

Zajištění podlážky stanu High Peak Siskin.Zajištění podlážky stanu High Peak Siskin.

Vlhkost?

Protože se jedná o jednoplášťový stan, nelze se vyvarovat orosení z vnitřní strany vlivem vydýchaných vodních par z těla, ale díky velikosti vnitřního prostoru stanu se těch pár kapek pohodlně ztratí. A to přestože větrací otvory stanu jsou díky své konstrukci málo účinné. Naštěstí boční vchodová stěna je vybavena zevnitř síťovinou, která je kryta stanovinou, jenž lze po skončení deště srolovat a připevnit do poutka na vnější straně, čímž stan více „dýchá“. Když už jsme u vstupu do stanu, ten má pouze z jedné strany, což je škoda a z praktických důvodů by nevadilo, kdyby měl dva, na každé straně jeden. Jednalo by se tak o pohodlnější vylézání osoby, která spí na protilehlé straně.

Detail centrálního prutu, větracího otvoru a vytažené podlážky u stanu High Peak Siskin.Detail centrálního prutu, větracího otvoru a vytažené podlážky u stanu High Peak Siskin.

Stan High Peak umístnění v terénuStan High Peak umístnění v terénu

Vylézání ze stanu High Peak Siskin.Vylézání ze stanu High Peak Siskin.

Zipy

Slabinou stanu budou pravděpodobně zipy kryjící přístup do stanu, které jsou tenké a mají navíc tendenci se zasekávat do krycí légy. Myslím si, že by v tomto místě měl být silnější zip, který snese drsnější zacházení, ale jeho opravdovou výdrž ukáže až delší testování. V této souvislosti není pravděpodobně náhodou, že výrobce v přiloženém manuálu deklaruje, že se záruka na stan nevztahuje na jeho zipy.

Stan High Peak lze postavit opravdu kdekolivStan High Peak lze postavit opravdu kdekoliv

Další informace

High PeakNěmecká značka High Peak je jedním z předních výrobců potřeb pro kempování a turistiku. Již více než 30 let navrhuje kvalitní a odolné produkty se zaměřením na funkčnost a pohodlí s příznivým poměrem nízké ceny a vysoké kvality. Mezi hlavní skupiny produktů High Peaku patří stany a spacáky, ale dále také karimatky, kempingový nábytek a další příslušenství pro kempování a turistiku. Kompletní sortiment aktuální letní sezóny je možné si prohlédnou na webových stránkách www.highpeak.cz a novinky o značce sledovat na facebookovém profilu  High Peak CZ a YouTube kanálu YouTube High Peak CZ.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: