Co umí čelovka: Orientujete se v možnostech moderních čelovek?

Co umí čelovka: Orientujete se v možnostech moderních čelovek?

Rozmach úsporných a výkonných LED diod přinesl pro čelové svítilny – čelovky – nové možnosti. Ovšem často se pak stává, že kupující vůbec netuší, co může očekávat a co která funkce obnáší. Pro výběr při koupi rozhodně neuškodí přiblížit si vlastnosti a možnosti moderních čelovek, i když nepůjde o kompletní výčet, ale spíše o stručný exkurz.

Plynule měnitelný výkon a zoom

Některé čelovky nabízejí možnost plynule regulovat světelný výkon a případně také plynule měnit šířku světelného kužele. Pro mnoho uživatelů je příjemné nastavit si parametry přesně podle momentálních potřeb (svým způsobem tím jde také šetřit baterie – jedu na ten výkon, jaký potřebuju, a ani o píď víc). Výkon se plynule mění obvykle buď přidržením ovládacího spínače (náročnější), nebo otáčením kolečka či posunutím páčky (přirozenější). Šířka světelného kužele se naopak plynule mění změnou optiky – posuvem optické čočky v reflektoru. To je rozhodně pokrok proti staršímu řešení, kdy se před reflektor umístila rozptylka, která úzce směrovaný světelný paprsek skokově změnila na doširoka rozptýlené světlo.

Čelovka Led Lenser H7R.2 je příkladem čelovky s plynule měnitelným zoomem i výkonem.

Regulace pro konstantní výkon

Moderní elektronická doba přinesla vedle masivního využití LED diod také čelovky, které mají tzv. regulaci pro konstantní proud, někdy se též zkráceně říká, že jsou regulované. Pozor, neplést si s regulací výkonu ve smyslu výběru z několika režimů výkonu. Regulace pro konstantní proud neznamená nic jiného, než že elektronika uvnitř čelovky zajišťuje po co možná nejdelší dobu konstantní světelný výkon, a to i při snižování napětí v bateriích – rozuměj při jejich pozvolném vybíjení.

Pokud takovou funkci čelovka má, je dobré, má-li také nějakou indikaci stavu baterií. Při dosažení určité hraniční kapacity totiž výkon skokově a ve zlomku vteřiny spadne takřka na nulu. Moderním trendem jsou čelovky, které umožňují volbu mezi režimem regulace pro konstantní proud, a tedy s co možná nejdéle konstantním výkonem, a klasickým režimem, kdy světelný výkon bude pozvolna klesat podle stavu vybití baterií. V takovém případě, jak jistě tušíte, není indikace stavu baterií tak podstatná, „to přece vidíte“.

Podpora periferního vidění

Podpora periferního vidění není nutnost, ale velmi příjemný bonus. Znáte ochranný límec na krk, který dostávají psi, aby si nemohli kousat poranění? Pak si nejspíš dovedete představit, jaký rozdíl může být ve vnímání okolí s tímto límcem a bez něho.

Stejný rozdíl analogicky platí ve vnímání okolí s čelovkou podporující periferní vidění a tou, která má spíše úzce směrovaný a ostře ohraničený světelný kužel. V prvním případě máte přehled, co se děje na periferii vidění vlevo a vpravo, oči jsou méně namáhané a celkově vnímáte nasvícené okolí příjemněji a přirozeněji. Výrobci dosahují podporu periferního vidění v zásadě dvěma způsoby. Nejčastějším a podle mého názoru lepším způsobem je kombinace více (obvykle dvou) LED s optikou, z nichž jedna má na starosti úzce směrovaný intenzivní světelný kužel do dálky a druhá (nebo více) produkuje kužel s kratším dosahem a co možná nejširším nasvícením okolí. Někteří výrobci mají pro tuto vlastnost speciální termín – např. Intelligent Light (Silva), jiní tuto vlastnost nazývají obecně mixed beam – „kombinovaný kužel“ (např. Petzl). Druhý způsob spočívá v použití jedné výkonné LED, doplněné patřičnou optikou/čočkou, která se o vše postará sama.

Červené světlo

Říkáte si, k čemu mi je, když je čelovka vybavena červeným světlem (obvykle jedna nebo dvě malé červené LED)? Kdo se často pohybuje ve tmě, má jasno. Červené světlo totiž neporušuje adaptaci oka na tmu. Kdo by neznal situaci, kdy si oči konečně přivyknou na tmu a parťák na vás posvítí čelovkou, nebo ji jen rozsvítí ve stanu. Trvá pak i několik minut, než oči opět přivyknou tmě.

Červené světlo o nízkém výkonu adaptaci oka na tmu naruší jen minimálně. Dejte si ale pozor na čelovky, které sice červené LED mají, ale abyste aktivovali režim červeného světla, musíte se k němu „proklikat“ skrze různě výkonné režimy bílého světla. Někteří výrobci stále ještě nepochopili, že uživatel „oslepne“ dříve, než se k červenému světlu dostane. Ideální je červené světlo na první namáčknutí nebo ovládané samostatným spínačem.

Uchycení čelovky na kolo

Pokud se věnujete několika činnostem, typicky například turistice, VHT, kolu nebo i běhu a nechcete mít pro každou z činností speciální světlo, existuje už dostatečná nabídka čelovek, které jsou univerzální bez toho, aby byly nutně kompromisní volbou. Pro použití na kole jsou čelovky dodávané s držákem na řídítka kola, někdy také na helmu, nebo je držák možné alespoň dokoupit. Samozřejmě existují i uživatelé, kteří preferují jízdu na kole s čelovkou na hlavě, ale pevné umístění na řídítkách bude pro většinu příjemnější a pohodlnější. Akumulátor nebo box s bateriemi je obvykle možné nacvaknout na zmíněný držák z druhé strany nebo se přidělává suchým zipem na rám kola.

Například námi dříve testovaná čelovka Silva Trail Speed Elite umožňuje přichycení na helmu i řídítka.

Možnost umístění baterií nebo akumulátoru mimo čelovku

Pokud běháte nebo se pohybujete s čelovkou v mrazivém počasí, oceníte oddělitelné pouzdro s bateriemi, resp. akumulátorem, a s možností umístit je například za opasek, do batohu nebo do kapsy. Zvyšuje se tím komfort zejména při běhu a v zimě jsou baterie lépe chráněny proti mrazu, to znamená, že déle vydrží. Čelovky, které to umožňují, se obvykle dodávají s prodlužovacím kablíkem, který vřadíte mezi světelný modul a bateriové pouzdro či akumulátor. Stačí jen ohlídat, že kablík je dostatečně dlouhý pro vámi plánované umístění zdroje.

Fenix HP15 má bateriové pouzdro variantně umístěné mimo pásek na hlavě.

Automatická regulace výkonu na základě množství odraženého světla

Jednou z posledních vychytávek moderních čelovek je automatické přizpůsobení světelného výkonu na základě množství odraženého světla. Čidlo vyhodnotí, kolik světla se odráží zpět směrem k uživateli, a úměrně tomu snižuje nebo zvyšuje světelný výkon. Tím automaticky zabrání oslnění v momentě, kdy s čelovkou na plný výkon například skloníte hlavu, abyste se podívali do mapy. Pro tuto technologii používá většinou každý výrobce svůj název, namátkou např. Reactive Lighting (Petzl) nebo Optisense (Led Lenser).

Podívejte se například na test čelovky Petzl Nao, která automaticky reguluje výkon na základě odraženého světla.

Tak by šlo pokračovat dál. Ovládání čelovky mávnutím rukou se myslím nijak zvlášť neujalo (čelovka má aktivní infračervený senzor, něco jako automatické spouštění vysoušeče rukou na WC). Při koupi čelovky a zvažování toho, co od ní požadovat, si především řekněte, jak často ji budete používat a pro jaké účely. Při využití čelovky jednou ročně v kempu u stanu může účel splnit i finančně nenáročná „neznačková“ supermarketová čelovka. Naopak, čím častěji čelovku využíváte, tím víc oceníte přidanou hodnotu některé z uvedených funkcí a je lepší se poohlédnout po kvalitních výrobcích renomovaných značek.

O autorovi: Petr Macháček

Kmenový autor, tester a zakládající člen Světa outdooru se zájmem o vybavení související s technikou. Jeho testy a články o čelovkách, vařičích, solárních panelech a také třeba o teleskopických hůlkách respektují jak čtenáři, tak i dovozci a výrobci.

Text vyšel v tištěném magazínu Svět outdooru 2/2014. Magazín zdarma ke stažení najdete zde.

Zkušenosti čtenářů

budo

to je sice všechno hezké, nic to ale nemění na faktu, že celej slavnej Petzl s čelovkama pořádně zaspal, jen těžil z toho, že tu na něj byly davy lidí naučený a pak nestačil zírat, když ho strčil do kapsy Fénix se svou HL20, Zebralight se svou H30 a dalšími modely. Dneska se všemožně snaží své zaváhání ve vývoji čelovek dohnat, nic to ale nemění na faktu, že oproti Petzlu a jiným značkám s historicky marketingem v hlavách uživatelů zapsaným outdoor puncem jsou v poměru cena/výkon výše jmenované čelovky a jejich další sestřičky na super úrovni a člověk si může doslova za pár korun koupit super čelovku s variabilitou, super výkonem, nízkou hmotností, malými rozměry a ještě je vodotěsná. Petzl dávno, dávno není jediný výrobce dobré čelovky a rozhodně není na špici.

martas

…jako by lidi nebyli schopni utracet desetitisice korun za zbytecnosti jako je GoreTexova bunda apod…tak jeste budou kupovat pozlaceny celovky s moznosti pripojeni k pocitaci. No ja nevim, svitilna na 4.5V plochou ctvrtkilovou baterku driv stacila a nikdo to neresil. Ted si lidi nakoupi podobny zbytecnosti na to, aby mohli v nejakem prepychovem kempu dojit na zachod…

Martin Skuhravý (redakce SO)
martas:

Jasně že to dříve stačilo. Jde jen o to na co a jak to bylo pohodlné. V minulosti bylo nemyslytelné, aby třeba lezec jako já (dá se říci rekreační lezec) vylezl po vlastním jištění cestu obtížnosti 7+ nebo udělal prvovýstup na šestikilometrovou horu v Karákóramu. Dnes jsou dostupnější infomrace, technologie i materiály a díky tomu se více lidí podívá na více míst, ve zlomku času a s vyšším pohodlím i bezpečností. Kdo si chce pořídit čelovku s 4.5V plochou baterkou, nic proti, my se snažíme informovat o novinkách a trendech.

hrabosh

Já tedy spíše preferuji „doutníková“ světla která se dají připevnit na hlavu z boku. Jejich využití, pokud nejsou na hlavě, je totiž mnohem širší. Nasadím na ni kuželový difuzor a ve stanu postavím do boty, ve winterraumu do hrnku a mám krásnou svíčku. Není problém je umístit na řidítka. Dá se nosit v ruce.

Co se rozptylu světla týče preferuji difuzory- jsou jednoduché, levné a nemá se na nich co rozbít. Stejně potřebuju akorát dvě krajní polohy- svítit si pod ruce a svítit někam dál. Vozím dva- kuželový (nasvícení prostoru) a placatý (rozptyluje světlo do stran).

Nová světla jsou skvělá, dá se s nimi jezdit i v noci bez omezení. Pamatuju jak jsem před 15 lety jezdil s neregulovanou Tikkou s namodralým světlem a na dnešní poměry mizerným výkonem, pak s kombinovaným deuterem halogen/diody a jaký to byl rozdíl když jsem si pořídil prvního Fenixe. Najednou jsem na běžkách po Krkonoších mohl jezdit podle toho co jsem viděl.

Za největší zlepšení (kromě obrovského skoku ve vývoji diod) považuju lithiové baterie, protože mají mnohem větší hustotu energie (vydrží svítit více a déle než klasické nebo dobíjecí tužkovky). A pak také hliníková vodotěsná těla, která dokážou uchladit velký výkon.

Také myslím že Petzl zaspal vývoj a teď se to snaží dohnat, ale pořád to není ono. MIliarda fičur, serepetičky, ale abych si to mohl prásknout na hlavu a bez obav se pustit ze svahu a viděl dál než 20-50m před sebe tak to ne. Tohle splňuje částečně Nao. Kromě odrazující pořizovací cený má místo standardizovaných článků nějaký proprietární udělátor takže místo toho aby tam člověk mohl dát jakýkoliv 18500 tak si buď musí koupit druhý (a dosti drahý) udělátor nebo tam dá dvě mikrotužky na které to ovšem svítí jako z kozy duch.

Silvu považuju za krásné špičkové výrobky, ale z mého pohledu (a to mám doma ve světlech a příslušenství zhruba 8-10.000kč) mají bohužel naprosto nekonkurenceschopnou cenovou politiku.

pepik

– – Šířka světelného kužele se naopak plynule mění změnou optiky – posuvem optické čočky v reflektoru. To je rozhodně pokrok proti staršímu řešení, kdy se před reflektor umístila rozptylka, která úzce směrovaný světelný paprsek skokově změnila na doširoka rozptýlené světlo – –

Neřekl bych starší ale spíš alternativní řešení, navíc mezi tyto dva způsoby nelze klást rovnítko, neboť světelný kužel z difuzéru většinou má plynule klesající intenzitu světla ze středu do stran, oproti optice, která na osvětlené ploše udělá rovnoměrný kruh bez zesíleného středu a se skokovým poklesem světla na okraji, což třeba mně osobně nevyhovuje.

– – Při dosažení určité hraniční kapacity totiž výkon skokově a ve zlomku vteřiny spadne takřka na nulu – –

Správněji by se mělo napsat při dosažení hraničního napětí. Navíc popisovaný jev není striktně závislý na tom, jestli má elektronika konstantní regulaci, ale spíše na celkových vlastnostech elektroniky. U některých svítilen s konstantní regulací světlo začne rychle slábnout, nikoliv však skokově, u jiných to padá opravdu skokem. Pokud je použit Li-ion akumulátor s ochrannou elektroniku, příp. má elektronika svítilny ochranu proti podvybití akumulátoru, při překročení limitní hodnoty se čelovka vypne.

– – Pokud běháte nebo se pohybujete s čelovkou v mrazivém počasí, oceníte oddělitelné pouzdro s bateriemi – –

Pro použití v chladném prostředí také často vyhoví válcové hliníkové čelovky typu Zebralight (Skilhunt, Armytek, Spark…). Čelovka totiž při větším výkonu produkuje teplo, které hliníkové tělo rozvede a uvnitř umístěný akumulátor se tím ohřívá, což ho většinou udrží při životě. Dokonce jsem viděl čelovku Armytek Wizard, kterou si pán upravil do hor tak, že na tubus nalepil tenkou pěnovou pásku, aby ho neochlazoval mrazivý vítr, což myslím je výborný nápad.

Rene

ahoj, koukám, že diskuze je tu už poněkud staršího data, ale i tak by mě zajímalo, zda aktuálně máte někdo přehled v čelovkách? co je na trhu a co se vyplatí. Chtěl bych znát nějaký objektivní názor z vlastních zkušenosti. Díky všem

David

Na trhu je obrovská škála čelovek. Hodně zaleží co od ní očekáváš a kolik jsi schopný zaplatit

René

chtěl bych už trošku lepší, aby něco vydržela a byl dobrý poměr kvalita/výkon. Takže asi ne uplně nějakou z obchoďáku.

Hana

Ahoj, můj přítel je opravdu milovníkem cyklistiky, tudíž má skvělou výbavu. Jediné co si přál byla lepší svítilna, neustále jezdí i ve tmě. Dlouho jsem pátrala po nějaké opravdu kvalitní a nakonec jsem koupila zde svítilnu, která je naprosto špičková http://www.eneshop.cz/cyklo-svitilna-fenix-bc30. Všem jen doporučuji.

Čelovky s USB

Nazdar, daju sa čelovky nabíjateľné z USB používať aj počas nabíjania napr. z powerbanky ?

Zdendin
Čelovky s USB:

Nazdar. Záleží Na konkrétním modelu čelovky. Některé druhy nabíjení přes USB přímo do čelovky podporují jiné ne. I přes všude rozšířené Petzly, já mám dobrou zkušenost se značkou Fenix: jejich nabíjecí levnější čelovky např…
https://www.kronium.cz/nabijeci-celovka-fenix-hm50r/prod_1806.html?gclid=CjwKCAjwu5veBRBBEiwAFTqDwXkItczv-HRsS8DSLKlZb9LlbWPVAMzEdL1BtWZ5ecRUHM9GJb3athoCoSAQAvD_BwE
https://www.kronium.cz/nabijeci-celovka-fenix-hl12r/prod_1974.html

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: