OutDoor Industry Award 2015

OutDoor Industry Award 2015

Jako každý rok, i letos se 15. až 18. července konala výstava OutDoor v německém Friedrichshafenu na břehu Bodamského jezera. Ani letošní 22. ročník tak nemohl ujít naší návštěvě a pozornosti. Že se jedná o jednu z nejvýznamnějších výstav, potvrzuje fakt, že se jí zúčastnilo 21 464 odborných a obchodních návštěvníků z 85 zemí a 1052 novinářů z 29 zemí.

Nejedná se jen o výstavu výrobků, ale o i o společenskou a profesní událost celého outdoorového odvětví. Proto na výstavy navazují i konference, diskuze oborníků a zájmových skupin či volba osobnosti roku a samozřejmě známá OutDoor párty.

Letos byl OutDoor osobností roku zvolen zakladatel firmy Osprey – Mike Pfotenhauer. K tomu asi nelze mít výhrady. Výrobky Osprey jsou jasně poznatelné, zajímavé a inspirující ostatní výrobce. Příběh Mika je taky zajímavý. Už od začátku si jako student sám navrhoval a šil vlastní výrobky. Od roku 1974 tvoří, navrhuje a sám používá svou značku Osprey. Jako zajímavost lze uvést, že když Osprey přesunul výrobu do Vietnamu, Mike se tam na čtyři roky přestěhoval i s rodinou, aby se jednotlivým fázím výroby mohl věnovat naplno. A na výrobcích je prostě vidět, že firmu řídí někdo, kdo má zkušenosti od návrhu přes výrobu po použití a podej.

Potěšitelné jinak bylo, že v oblasti outdooru bylo možné zaznamenat oproti minulým rokům mírný optimismus firem, co se vyhlídek do budoucna týče. Neřeší jen, jak optimalizovat výrobu, snížit náklady a přežít, ale opět rozvoj, vývoj nových technologií a výrobků a posun kupředu.

OutDoor Industry Award 2015

K OutDooru neodmyslitelně patří i oceňování zajímavých výrobků. Některé roky jde o přehlídku inovací a zajímavých výrobků a jiné roky spíš o umírněnou evoluci či ocenění za zásluhy. Letos to bylo něco mezi. Byly zde zajímavé výrobky i výrobky, které z mého pohledu nijak převratné nejsou.

Proces ocenění probíhá nominací firem, ze kterých vybírá šestičlenná mezinárodní porota oceněné výrobky. Následuje ještě druhé kolo výběru na zlaté oceněné – OutDoor Industry Gold Award. Letos bylo nominováno 329 výrobků, ze kterých porota vybrala k ocenění 39 výrobků a z nich pak 9 získalo zlaté ocenění.

Pojďme se podívat na jednotlivé výrobky. Začneme zlatým oceněním:

Stan Power Sphaerio 3P – Vaude

Vaude letos rozčeřilo jinak klidné vody nabídky stanů a představilo 11 nových modelů. Jedním z nich pak byl i model Power Sphaerio 3P, který získal zlaté ocenění. Jde o expediční stan geodetické konstrukce s výbornou odolností ve větru a z moderních materiálů a příjemně nízkou hmotností.

Komplexní systém na spaní od Polarmondu

Zde jsem hlavně hledal správné české označení all-in-one sleeping systému. Prostě jde o několik částí, které dohromady tvoří celý systém na spaní a řeší všechny možné komplikace při spánku – tedy navlhání izolace, izolaci od země, ochranu před větrem atd. Je to taková kombinace spacáku, karimatky, celty a stanu dohromady. Systém zajímavý třeba včetně řešení oddělení prostoru pro hlavu a vydechované vlhkosti od zbytku, kde je izolační materiál, aby nenavlhal. Přesto jde o hodně speciální řešení, ke kterému si uživatel musí najít svůj přístup, aby všechny vlastnosti náležitě ocenil. Masovou oblibu zde nemůžeme čekat.

Gift Your Gear – daruj vybavení

Jedno z ocenění, které mi přišlo dosti kontroverzní, než nějak speciálně zajímavé. Ocenit nápad propagovat další použití vybavení mi z pohledu u nás běžně fungujících bazarů, soukromé inzerce, blešáků, ale třeba i charitativních sběrů oblečení apod. přijde v ČR poněkud úsměvné.

Naturetexx Plasma Wool

Naopak technologie výroby vlny bez používání chlóru je opravdu platným příspěvkem k trendu sledování vlivu na životní prostředí a ocenění si zaslouží. Uvidíme, zda zde nebude nějaké „ale“ při prosazení v praxi.

Outdoorový mikrofiltr Guardian Purifier od MSR

Za mě asi jeden z nejlepších oceněných výrobků. Výrobce vyslyšel požadavky uživatelů, posoudil nedostatky jednotlivých řešení – keramika sice dlouho vydrží ale je křehká a může se poškodit pádem či mrazem. Vláknové filtry jsou odolnější, ale nedají se při ucpání vyčistit. Co s tím? MSR přišel s řešením použití filtru z dutých vláken s průběžným oplachem kde cca 10 % pumpované vody filtr omývá a odnáší případné nečistoty zpět mimo filtr. Umožňuje tak delší životnost vláknového filtru (výrobce udává až 10 000 litrů) při možnosti použít jemný filtr a při zachování výhod vláknového filtru, jako je odolnost proti mrazu a certifikát dle normy na pád z 1,8 metru na beton bez poškození. Samozřejmostí je robustní plastová konstrukce, dvojčinná pumpa a pěkně propracovaný předfiltr pro omezení nasávání znečištěné vody.

Kala Dress – Icebreaker

Materiál Cool-lite je kombinací 56 % merina, 42 % tencelu a 2 % lycry v provedení šatů či košile nebo tuniky, nevím, jak přesně to nazvat. Design mě na rozdíl od poroty nijak nenadchnul. Ale materiál byl na dotek příjemný i v horku, které celou výstavu panovalo.

Terrex Agravic Down Jacket – adidas

Že se adidas v oblasti outdorového vybavení se značkou Terrex do toho pořádně opřel, nikomu z příznivců outdooru nemohlo uniknout. Zde ocenění získala bunda z populární kategorie lehkých péřových bund díky propracovanému střihu, volnosti pohybu, povedenému límci a především speciální konstrukci komor. Mělo by se jednat o provedení švů tak, že se překrývají a minimalizují vznik tepelných mostů. Ale bez skutečného vyzkoušení a detailního osahání v akci těžko říct, jak moc rozdílné je toto provedení.

UNEEK 8MM by Keen

Keen je známý svými hodně děrovanými botami na pomezí bot a sandálů. Uživatelé oceňují odvětrání i ochranu nohy a zajímavý design. Netradičním směrem šel i model UNEEK 8mm, který sice byl již dříve představen a je na trhu, ale letos ho porota ocenila. Jde o zajímavé provedení „svršku“ z pevných propletených lanek do funkčního a designově zajímavého celku.

Natural Balance Bodypack by Aarn Design

Některé věci musí na ocenění čekat. To je i případ konceptu novozélandské firmy Aarn. Tento svůj koncept Natural Body Bodypack již prezentoval dříve a stále si stojí za svým názorem, jak lépe rozdělit nesený náklad, aby nebyl jen v batohu na zádech, ale i na nosných popruzích a tím lépe vyvážit náklad tak, aby těžiště nákladu bylo blízko těžišti těla. Logiku to má, funkčně také, ale uživatel musí soucítit s celým konceptem a používat ho jak výrobce zamýšlel, aby to správně fungovalo.

U ostatních oceněných výrobků, které získaly Industry Award bez zlatého přívlastku bych zmínil jen několik vybraných:

Nelze nezačít nikým jiným, než firmou Nikwax a její letošní převratnou novinkou, a tou je impregnace na peří. Peří je vynikající izolační materiál, ale jeho hlavním nepřítelem je voda. Nikwax přišel s impregnací, která výrazně omezuje smáčivost a nasákavost peří a demonstroval to nepřehlédnutelným způsobem. Peří v komorách je natolik vodoodpudivé, že mu trvá dlouho dobu, než navlhne, a toho využili v prezentaci, kde impregnovaný péřový spacák s člověkem uvnitř plaval na vodě v jezírku před vchodem. Stejně tak to bylo vidět ve dvou velkých sklenicích s vodou na třepacím přístroji – kde neimpregnované peří už dávno bylo spojeno v jednolitou šedivou hmotu s vodou a impregnované peří stále bylo v chuchvalcích na povrchu vody i když se přes něj voda při každém přetočení sklenice voda přelévala.

Když se v minulých letech vrátila značka Dachstein na výsluní, nenapadlo by mě, že to bude s takovou razancí. Letos přišla s velkou technologickou inovací. Pod názvem Dachstein Super Leggera DDS byla totiž představena zajímavá bota. Jde o to, že svršek boty je bezešvě tkaný z různých vláken v provedení Aeroknit a jde tedy o jakousi ponožku z 3D tvarovaného úpletu, ke které je přilepena podrážka.

Zajímavá je třeba i Exped dvou karimatka, která řeší případné problémy se spojováním dvou karimatek k sobě. Jde o nafukovačku s vnitřní izolací v rozměru pro dva spáče. A aby se spáči zbytečně nehoupali při převalování jednoho je rozdělená na dvě samostatné komory.

Ultralehkou dvouapůlvrstvou bundu můžeme už najít i v nabídce Klattermusenu. Anorak (bunda přes hlavu) Fjorgyn je z lehoučké 48g/m2 tkaniny. Zajímavým detailem je provedení spodního okraje, kde není stahování v délce, ale je umístěno výše a při stažení okraj odstává od těla a tvoří jakýsi okap, že voda nestéká na kalhoty, ale kape mimo.

Adidas s Terrexem letos získal dvě ocenění. Jedno zlaté za bundu a druhé za botu také z řady Argavic. Jde o lehkou trail runnigovou botu, která zaujme řešením podešve. V podešvi je tenká profilovaná podrážka a zbytek tvoří odpružení z materiálu v průřezu připomínající pěnový polystyren. Změnou má být také to, že materiál je pružný a předává energii zpět noze. To ukazuje, jak se svět točí v kruzích – jednu dobu je propagováno co nejlepší tlumení jindy zase odpružení s předáním energie zpět.

Podobné je to i s oceněným Vaude konceptem. Jde o karimatku se spojeným spacákem, který nemá zadní část a funguje tak pouze ve spojení s touto karimatkou, ale díky tomu ušetří hmotnost a zlepší skladnost. K ocenění by se snad daly považovat platové zaklapávací spojky na spojení spacáku a karimatky, protože samotný koncept používá více výrobců již delší dobu.

Ocenění se dočkala i kombinéza od Mammutu z pružného třívrstvého GoreTexu Pro. Nemusíte řešit, jestli vám nepotáhne na záda nebo se tam nedostane sníh. Vše je krásně utěsněno. Zaujal mě však detail toho, že zip nedosahuje do rozkroku. Je tak třeba věnovat pozornost i zažívání, protože pokud vás přepadne nutkání jít na velkou s kombinézou, je to poněkud eskamotérský výkon.

U batohů jsou požadavky uživatelů jasné – co nejpohodlněji odnést náklad a co nejméně se u toho unavit. Dvě ocenění řeší dokonce stejný nápad. Co může větrat lépe než síťovina? Nic! Tedy odstranění i síťky a nechání volného prostoru uprostřed zad pro větrání. Opět tedy nejde o nic úplně speciálního, ale o dotažení technického provedení. U batohů Tatonka Skill se systémem Ventzero a u LoweAlpine AirZone. K oceněným batohům se pak ještě přidaly klasiky jako Gregory Deva či moderní odlehčené batohy z moderních tenkých tkanin s výztužnou mřížkou jako model Helios 25 od firmy Haglöfs.

Pokud řešíte jak spát v horku a zároveň se bránit před dotěrným hmyzem, Vango nabízí spacák, který je možno rozepnou i ze spodní strany a jak ve spodní části, tak i v kapuci má integrovanou moskytiéru. Pro odvětrání nohou to bude fungovat velmi dobře, ale u hlavy si nejsem tak jistý, pokud síťka moskytiéry bude ležet přímo na hlavě tak neodbytný sosák by si cestu k lahodné krvi stejně najít mohl.

Z dalších výrobků, co nešlo přehlédnout díky velké propagaci, byl záchranný plovák. V malé ploché kapsičce je složený nafukovací válec s CO2 bombičkou pro rychlé nafouknutí. A když jsme u vody tak v trendu využití staršího materiálu jsou v nabídce ponožky vyrobené z recyklovaných rybářských sítí.

A ještě pár drobností spíše z kategorie co také může dostat ocenění:

Sněhové/pískové kotvy – kousek plastu provázaný lankem. Na tom snad ani nejde vymyslet nic nového. Super eko-bio vařič na obnovitelnou biomasu…tedy vařič na dřívka v provedení 3 děrovaných plechovek v sobě, aby to šlo poskládat a aby to bylo super hi-tech tak jsou z titanového plechu. Plechovka z popelnice s několika proraženými otvory bude fungovat stejně a bude ještě více eko díky efektivnímu využití recyklovaného materiálu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: