TOP Novinky a zajímavosti z veletrhu OutDoor 2014 (2/3)

TOP Novinky a zajímavosti z veletrhu OutDoor 2014 (2/3)

Průhledná membrána od Peak Performance, boty Hanwag s materiálem Fjällräven G-1000, odlehčený zádový systém Lowe Alpine Axiom Light, hybridní spacáky Marmot, nové sedáky Petzl a další desítky novinek z největšího letního veletrhu OutDoor. Pokračujeme se shrnutím toho nejzajímavějšího (především letního) vybavení, tentokrát se zaměříme na značky G – P.

Nedávno jste si mohli přečíst také článek věnovaný výrobkům oceněných OutDoor Industry Award, tedy produktům, které mezinárodní odborná porota shledala jako nejvíce inovativní. Teď ale už pojďme pokračovat s novinkami a zajímavosti!

Grivel

Bezpečnost karabin proti vycaknutí lana řeší snad všichni výrobci lezeckého hardware a ani italský Grivel není výjimkou. Grivel (vlastně už letos v zimě na ISPO) představil své řešení a to karabinu se zdvojeným zámkem Twin gate – tedy bez pojistného mechanismu, ale jeden zámek se otvírá klasicky dovnitř těla karabiny a druhý naopak ven. Díky tomu bez rozevření prsty se lano nevycvakne, ani když jde při pádu nebo manipulaci přes zámek karabiny. Dobrá zpráva pro ty, kteří na skalách do jištění cvakají dvě expresky proti sobě.

Gregory

V nabídce od příštího léta naleznete dva nové modely v řadě Deva a Baltoro, nicméně pro nás zůstávají zajímavé i již dříve představené modely, které více zapadají do evropské konstrukční školy batohů. Tím mám na mysli trend snižování hmotnosti, kdy slušně vybavený batoh se stabilním nosným systémem a více možnostmi vstupu do hlavní komory se dostává k hmotnosti kolem 1,8 kg jako například model Contour 70.

Goal Zero

Když jsme v minulém článku o veletrhu OutDoor 2014 zmiňovali, že dodávání energie pro elektronické gadgety je docela trendem, tak nelze vynechat i velkého hráče na našem trhu, a to firmu Goal Zero, která nabízí ucelenou řadu řešení pro zásobování energií, od nejmenších powerbank pro celkové řešení, včetně invertoru na 230V do základního tábora. Změny směřují k vyšším kapacitám a univerzálnějšímu použití.

Z konkrétních výrobků šlo například o malý battery pack Switch 10 (číslo udává kapacitu 10 Wh) či velká zásobárna energie Sherpa 100 s kapacitou 100 Wh s hmotností 860 g. Pro dobrodruhy může být zajímavý i model Ventura 30 s kapacitou 30 Wh v odolnějším provedení, které zvládá pády a nebojí se ani vody.

Gumotex

Po 10 letech český výrobce (nejen) nafukovacích lodí opět představil nafukovací lehátko vyrobené z klasické gumotextilie. Lehátko se dočkalo příjemnějšího a svěžejšího designu. Do batohu to není, ale k poležení u vody či na vodě – proč ne. Více o novinkách Gumotexu a dalším vodáckém vybavení si přečtěte na bratrském webu HydroMagazin.cz.

Hannah

Sortiment firmy Hannah obsáhne v podstatě kompletní outoodrové vybavení. Z novinek můžeme zmínit nové batohy Vagabond 50 a Element 30, tedy odlehčené batohy pro horské dobrodružství v moderním jednoduchém stylu. Nabídku stanů pak také rozšířily nové modely. Nás zaujal v Lite sérii model Falcon 2, který slibuje hmotnost 1,9 kg při šířce ložnice 135 cm, což zajišťuje 2 lidem slušné pohodlí. U konstrukce zaujme také křížení prutů pomocí otočné spojky pro větší pevnost konstrukce. V adventure sérii pak přibyl dvou a třímístný Covert 2 a 3.

Hanwag

Jako u všech velkých výrobců bot v rámci outdooru, ani zde jsme si nemohli nevšimnout bot s novou membránou Gore-Tex Surround. I pro klasického výrobce bot jako je Hanwag platí obecný trend lehčích, pohodlnějších a vzdušnějších bot. Zajímavý je například model Najera GTX Surround v nízkém a kotníčkovém provedení. Jde o lehkou trekovou botu se zaměřením na pohodlí a komfort.

Naštěstí zatím ani příznivci klasiky či alpinisti nemusí trnout v obavách, že se na ně nedostane. Nabídka firmy stála zůstává široká, včetně klasiky, modelů z jačí kůže a mnoha alpinistických modelů zaměřených od vysokých hor po technické lezení či mixy.

Z horských modelů kladně hodnotím třeba Hanwag Avior GTX s integrovanou kamaší a zateplením. Stejně tak zajímavostí ukazující spolupráci firem v rámci jednoho majitele je model nízkých bot Burang, který kombinuje takninu G-1000 od Fjällrävenu s jačí kůží.

O botách pro lidi s vybočeným palcem jsme psali již při očenení OutDoor Awards 2014.

Jetboil

Letos jsme na žádné radikální novinky u této firmy na rozdíl od minulých let nenarazili. Drobnou změnou je úprava regulace pro lepší ovládání a designově vystylované obaly ve více vzorech a barvách. Přesto Jetboil se svou komplexní nabídkou zůstává významných hráčem na trhu vařičů s vysokou efektivitou.

Lowe Alpine

Britský výrobce (především) batohů Lowe Alpine rozšířil nabídku a kolekci cestovních zavazadel.

Pro outdoorové použití je ale zajímavější novinkou lehký model Zephyr 75, který využívá nový odlehčený zádový systém Axiom Light. Tento expediční batoh tak váží pod 2 kg, při zachování všech výhod zádového systému Axiom.

LittleLife

Výrobce zaměřující se na děti představil sadu Disney inspirovaných batůžků, na fotografii si můžete tipnout, který je v Británii prodáván nejvíce. Ne, špatně, není to dinosaurus, nýbrž ten růžový s křidélky! Další novinkou je nejlehčí dětské nosítko a dětská reflexní vesta s reflexními obrázky – stejně jako např. u helem je totiž především nutné, aby dítě danou bezpečnostní pomůcku nosilo rádo, jinak ji za nejbližším rohem sundá.

Nordisk

Nordisk inovoval svou řadu karimatek, které jsou vyrobeny z pěny s horizontálními tunýlky – díky tomu jsou lehčí a snadno sbalitelné. Nově je v tunýlcích trochu PrimaLoftu, což omezuje proudění vzduchu a zlepšuje izolační schopnosti bez výrazného vlivu na hmotnost a sbalitelnost.

Millet

Francouzský Millet ve dvou nových řadách batohů využil řešení víka s otevíráním dozadu („pant“ víka je dále od zad člověka). Díky tomu se do batohu snadno dostanete i pokud je položen horizontálně, aniž by ležel na zádovém systému, který se tak nezašpiní a nenavlhčí. Nový je i samotný zádový systém Wave, který – jak už plyne z názvu – je silně zvlněný, ve snaze omezit část batohu přiléhající na záda a tím zajistit lepší odvětrávání.

Mountain House

Výrobce dehydratované stravy Mountain House, na letošním veletrhu nová velká jídla nepředstavil. Novinkou je dehydrované a lyofilizované (vymrazované) ovoce. V rámci pečlivé ochutnávky dodávám, že pod názvem Bitter cranberries se skrývají opravdu hodně hořké brusinky.

Marmot

Jako více firem i Marmot se mohl pochlubit výročím a to 40 let. A výročí oslavili správně prací a na stánku bylo na co se dívat. Loni představený materiál NanoPro se dočkal dalšího rozvoje a to ve strečovém provedení pužitým například na nové bundě Crux Jacket (240 g) nebo na inovovaném populárním modelu Essence Jacket (178 g).

Z oblečení nešlo přehlédnout nové kalhoty. Pingora Pant jsou kalhoty určené přesně na horské aktivity. Nemembránový softshell je pružný prodyšný. Exponovaná místa jsou pak zesílená odolným materiálem Schoeller. Pokud by Vám kalhoty Pigora přišly moc robustní, jsou v nabídce ještě modely Pillar a PCT. Všechny tři páry kalhot se liší střihem, použitým materiálem a zaměřením.

Určitě zajímavým počinem jsou i dvě nové řady spacáků, které kombinují izolační materiál a to peří a syntetické rouno. Toto řešení se čas od času objevuje, protože má své výhody, kdy na určitá místa spacáku leze použití jiný izolační materiál, a využít tak výhody obou materiálů. Jde o řadu Alloy, kde je konstrukce sendvičová, tedy jsou izolační materiály na sobě a Electrum, kde je ve spodní části použito rouno a a v horní části spacáku pak peří. Teplotní určení je 20 a 30 °F tedy pro nás s komfortem dle EN -7 °C (20F) a -1 °C (30F)

Mezi stany je pak nová řada – Tungsten. Jde o moderně střižené turistické třísezónní stany, s nízkou hmotností a velmi dobře využitelným vnitřním prostorem.

U batohů je novinek více, ale zaujala nás řada Eiger. Je to batoh přesně podle posledního trendu – tedy lehký a přitom odolný a pevnější batoh. Nejsou na něm žádné zbytečnosti a jako základní materiál je použit 300d Pertex v kombinaci s vláknem Dyneema. Jen pro ilustraci 42litrový Eiger váží 1220 g.

Mammut

S velkou slávou se odkazuje na stopadesátileté výročí výstupu na Matterhorn v roce 2015 s tím, že základy firmy sahají ještě o tři roky dříve. Toto výročí oslavuje Mammut vydáním Matterhorn kolekce. Pěkná prezentace i výrobky pak byly vidět také v oblasti nově představených impregnovaných lan. Zaujal nás také další z návrhů integrace sedáku do kalhot či stále populárnější nanesení plastu na svršek bot, tedy vytvoření jakési struktury, která zabezpečuje zpevnění a ochranu při nohy při zachování nízké hmotnosti.

Mountain Equipment

Pěknou a ultralehkou novinkou od Mountain Equipment je celorozepínací větrovka s DWR úpravou z materiálu Helium. Váží pouhých 85 gramů. Dalším lehkým kouskem je bunda Kinesis – zapadající do populární lehké izolační vrstvy s celkovou hmotností 325 g složitelné do vlastní kapsy. Jako izolační vrstva sloučí Polartec Alpha.

Optimus

Vařič Polaris Optifuel je zajímavý vícepalivový vařič s technologií One jet – any fuel, tedy všechna paliva od plynu z kartuše, přes benzín, petrolej až po naftu, zvládne spálit jednou tryskou. Není tedy nutná výměna trysky s možností její ztráty a přemýšlení nad tím, kde ta druhá tryska vlastně je.

Primus

Primus si na sezónu 2015 přichystal novinek povícero. Ať již kartuše optimalizované k použití i v nízkých teplotách – viz oceněný Winter gas. Ale i celkově upravenou a přejmenovanou celou řadu úsporných plynových vařičů Lite tentokráte již bez označení Eta.

Přepracování se dočkaly i vařiče na kapalná paliva s úpravami v detailech jako je jiné úchyty zplynovací destičky, provedení hořáku, podpěr atd. Co však zaujalo snad všechny návštěvníky stánku byl vařič OmniLite TI Silencer. Klasický kalíškový hořák známý z mnoha vařičů má své výhody, ale i nevýhody, z nichž jednou je velká rychlost spalin s turbulentním prouděním a tím produkující hluk, známý hukot vařiče.

Ti Silencer je úprava hořáku vloženou vložkou s mnoha malými otvory kolem dokola, která hořák přiblíží hořáku ze sporáku, tedy více jemných plamínků spořádaně a tiše hořících.

Z dalších zajímavostí to byly například vylepšené termosky. Co může být na termosce nového? Princip samozřejmě zůstává, ale termoska má jiný tvar a hlavně upravené víčko, přesněji jsou s termoskou dodávány dva uzávěry, jeden s tlačítkovým ovládáním a snadným rozebíráním pro čištění a druhý klasický.

Petzl

Novinkou v produkci Petzlu jsou bouldermatky, které najdou využití na tradičním RocTripu, který se letos koná na několika místech ve východní Evropě.

Pro příští sezonu sedáky Petzl doznaly nezanedbatelných úprav – popruhy jsou nyní zapuštěné do pěny a mají nové spony. Úplnou novinkou je pak dětský sedák pro nejmenší, zatím byl v nabídce jen celotělový úvazek. Návratem je staronová čelovka Myo, tentokrát s takřka dvojnásobnou svítivostí.

Jednoduchou, ale zato praktickou vychytávkou, která nás zaujala, je plastový klip, díky kterému libovolnou čelovku řady Tikka připevníte na jakoukoli lezeckou přilbu.

Peak Performance

Švédská značka Peak Performance tradičně překvapuje zajímavými koncepty, které se možná časem uchytí a budou standardem, v současnosti však působí spíše jako zjevení. Do této kategorie patří i nepromokavý membránový komplet z průsvitného materiálu (Cuben Jacket a Cuben Pants).

Zajímavým řešením jsou membránové tříčtvrťáky s připínacími návleky přes boty – oproti běžnému řešení ušetří několik desítek gramů.

Patagonia

Kalifornská Patagonia se drží eko trendu svých výrobků a dokonce například recykluje starší oblečení. Nově představila několik bund ze strečového softshellu a řady běžeckých a lezeckých batůžků. V Česku by mělo od roku 2015 nově být k dispozici rybářské vybavení pro muškaření.

Pinguin

Pinguin je další z českých firem, která svou nabídkou pokrývá široké pole působnosti. Na první pohled zaujaly změny barevného ladění batohů, které jsou víc odvážné, barevné a viditelné. Nově jsou připravované batohy ABS compatible, tedy s možností vepnout záda s lavinovým airbagem.

Pokud uvažujete nad náhradou pěnové karimatky a zajímá vás spíše spolehlivost a ekonomiká stránka, tak v nabídce samonafukovaček se objeví nové ekonomické modely s klasickou plnou pěnou, která díky většímu kontaktu mezi pěnou a materiálem vykazuje větší spolehlivost. Novinkou jsou i změny v rozměrech, například karimatka s délkou 195 cm pro dlouhány a potěší i připravovaná nafukovačka s vnitřní izolací. Tyto nafukovačky i s izolací se postupně dostávají do popředí zájmu, protože díky své tloušťce zajišťují pohodlí a díky vnitřní izolaci pak slušné izolační schopnosti oproti klasickým nafukovačkám bez izolace.

kolekce vařičů jsme diskutovali nad posunem od klasické OEM výroby k vlastním požadavkům na úpravy vařičů, což velmi kvitujeme a budeme se těšit na upravené modely s vylepšeními v oblastech hořáků, jejich tvarů či provedení podpěr.

Pěkně provedené jsou také vodní vaky v několika provedeních – 2 a 3 litry se spojkou na hadici, kterou lze díky tomu oddělat. Líbil se nám také velký vstupní otvor pro plnění či umývání vaku.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: