Jeseníky se připravují na čtyřiadvacetihodinovku, připravte se také

Jeseníky se připravují na čtyřiadvacetihodinovku, připravte se také

Prvního listopadu v Jeseníkách odstartuje zcela nový outdoorový podnik. Kouty nad Desnou přivítají extrémní běžecký čtyřiadvacetihodinový závod. Ten volně navazuje na unikátní seriál Rock Point Horská výzva. I proto nese stejný název, jen s přívlastkem „24 hodin“.

„Tohle bude opravdový extrém. Naše čtyřiadvacetihodinovka bude, co do převýšení, tou nejtěžší v Česku. Účastníci se rozhodně mají na co těšit,“ zve k závodu ředitel Rock Point Horské výzvy 24 Pavel Zitta.

Jesenická čtyřiadvacítka bude stát hodně sil. Někteří účastníci při ní budou doslova bojovat o přežití. Právě proto pořadatelé připravili speciální poradnu. Rádcovské okénko povede známý český extrémista, ultramaratonec a dobrodruh Pavel Paloncý. Běžec, který v letošním roce vyhrál i nejtěžší český závod svého druhu Rock Point Zimní výzvu ze Šumperka do Trutnova, by se přitom na startu sám mohl objevit. „Jeho start je závislý na nominaci na MS v Adventure race. Pavlovi bych samozřejmě nominaci přál, i když bych ho strašně rád viděl na startu u nás. Každopádně společně jsme připravili poradnu pro ty, kteří chtějí čtyřiadvacetihodinovku absolvovat,“ podotkl Zitta.

Na webových stránkách závodu bude vždy pravidelně každý čtvrtek až do samotného startu vycházet seriál rad, návodů a tipů Pavla Paloncého. „Věřím, že okénko, které s pořadateli chystáme, běžcům pomůže k lepším výsledkům nebo prostě, aby každý mohl být se svým výkonem ještě spokojenější. Zabývat se budeme obecnou i speciální přípravou, stravou, taktikou i strategií, ale neopomeneme ani téma výbavy,“ nastínil program známý dobrodruh Pavel Paloncý.

Běžecký „maraton“ na dvacet čtyři hodin odstartuje přesně v poledne v sobotu 1. listopadu. Závod je připravený na trase dlouhé 13,5 km, která má podobu osmičky. Nacházet se na ní bude pětice občerstvovacích stanic – start v areálu Kouty, na horní stanici lanovky, v bufetu u horní nádrže Dlouhé stráně, opět na horní stanici lanovky a v cíli v areálu Kouty.

V Koutech nad Desnou pak budou závodit jednotlivci, dvou nebo tříčlenné týmy, které mohou sestávat z mužů žen nebo mixu obou pohlaví. „Přihlásit se může prakticky každý. Online registraci uzavíráme 12. října, ale dále se registrovat bude možné ještě na místě v den startu,“ připomněl Pavel Zitta s tím, že každý startuje na své nebezpečí a k povinné výbavě patří čelovka s náhradními bateriemi a nabitý mobilní telefon. Povoleny jsou trekové hole. Týmy si při štafetě mohou samy určit strategii výměn, ale střídat se je možné vždy po doběhu celého okruhu. Vítězem se stane závodník nebo tým, který za 24 hodin uběhne nejvíce kol. V případně shody bude rozhodovat lepší čas v cíli.

Více na 24.horskavyzva.cz.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: