Rock Point Horská výzva pomáhá přírodě

Rock Point Horská výzva pomáhá přírodě

Pořadatelský tým outdoorového seriálu Rock Point – Horská výzva volá za čistší přírodu. Právě proto vznikl zcela jedinečný projekt svého druhu zvaný Green Way, který má upozornit nejen na problematiku znečišťování přírody, ale především jí samotné od odpadků pomoci. Několik týmů dobrovolníků v rámci celého seriálu bude sběrem odpadků přispívat k čistějšímu prostředí českých hor. První závod startuje v Koutech nad Desnou už tento víkend.

Seriál Rock Point – Horská výzva vznikl proto, aby se hned od začátku lišil od celé řady sportovních akcí, aby měl i větší přínos než jen lidský výkon a zápolení. „Oblíbené jsou maratony, které se běhají v centrech velkých měst, ale my chtěli dát veřejnosti šanci dostat se do přírody, nadechnout se zdravějšího vzduchu a zkrátka pohybovat se v čistším prostředí. Tím si ale uvědomujeme, že k přírodě sami musíme být šetrní, aby jednoduše neztratila své kouzlo. Proto jsme vytvořili projekt Green Way,“ vysvětlil hlavní pořadatel série Rock Point – Horská výzva Pavel Zitta.

Pořadatelé závodu se spojili se sdružením Progressum a jako první v ČR vytvořili společný projekt Green Way, který má upozornit nejen účastníky závodu, ale především širokou veřejnost na stále větší problematiku znečišťování přírody. V rámci doprovodného programu budou promítnuty filmy, vedeny diskuze a před startem budou organizátoři apelovat na jednotlivé účastníky, aby během závodu byli maximálně ohleduplní nejen ke krajině, i k ostatním návštěvníkům hor.

Nezůstane ale jen u pouhých slov a upozornění. Na řadu přijde i aktivní činnost v přírodě. Vytipovány budou vždy mimo hlavní trasy závodu ještě další problematická místa v daných lokalitách (vyhlídkové body, odpočinková místa, hlavní trasy, atd.), ze kterých budou dobrovolníci sbírat po ukončení závodu mimo značkovací pásky závodu, také odpadky a přispívat tak k čistějšímu prostředí našich hor! Pro závod v Jeseníkách byla vytipována tato místa – Obří skály, Vozka, Keprník, Vřesová studánka, červená turistická cesta z Červenohorského sedla na Švýcárnu, Praděd, hřeben Jeseníků, Mravenečník. „O úklid se postará 5 týmů o minimálně 2 členech. Skupinky budou viditelně označeny a potřebně vybaveny. Cílem je posbírat co nejvíce odpadků na určené trase a upozorňovat návštěvníky hor na tento problém. Všechny skupinky se večer sejdou v Koutech nad Desnou, kde proběhne vyhodnocení,“ podotkl jeden z hlavních autorů projektu Zdeněk Suchý, když připomněl, že se stále hlásí dobrovolníci, jejichž počet stoupá. Přihlásit se může navíc každý, kdo má zájem přírodě pomoci. Pro účastníky bude zajištěno vybavení potřebné ke sběru odpadků jakou jsou třeba rukavice a pytle. Ti, kteří se závazně přihlásí do 10.4. se mohou těšit na tričko, občerstvení a uhrazené dopravní náklady,“ upozornil Suchý na fakt, že autoři projektu se dobrovolníky snaží maximálně podpořit.

V zázemí závodu a na trati budou rozmístěny také nádoby na separovaný odpad. Akce Green Way bude probíhat na všech závodech seriálu Rock Point – Horská výzva. Po Jeseníkách bude akce pokračovat v květnu na Šumavě. Pokud se tedy chcete aktivně zapojit do projektu, kontaktní osobou je právě Zdeněk Suchý (tel.: 739 015 295, email: in**@pr********.cz" target="_blank">in**@pr********.cz)

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: