Není ručník jako ručník! Mikrovlákno versus bavlna

Není ručník jako ručník! Mikrovlákno versus bavlna

Nevíte co si myslet o speciálních ručnících z mikrovláken? Nedávno se mi dostaly shodou okolností do rukou dva ručníky z mikrovláken, určené také pro použití v outdooru. Ručníky jsou lehčí a schnou mnohem rychleji, což je na cestách nesporně výhodou. K dispozici jsem měl tedy ručníky McNett MicroNet Small a Nikwax Travel Towel, které jsem pro účely testu doplnil třetím, obyčejným bavlněným ručníkem …

Poznámka: Tento článek byl publikován v jarních Novinkách světa outdooru 2003. Zde jej naleznete v kompletní nezkrácené podobě, obohacený dalšími informacemi a obrázky.

Nedávno se mi dostaly shodou okolností do rukou dva ručníky z mikrovláken, určené také pro použití v outdooru. Ručníky jsou lehčí a schnou mnohem rychleji, což je na cestách nesporně výhodou. K dispozici jsem měl tedy ručníky McNett MicroNet Small a Nikwax Travel Towel, které jsem pro účely testu doplnil třetím, obyčejným bavlněným ručníkem. Na pomoc jsem si ještě přibral digitální váhu s přesností na 2 g a hodinky. Takto „vyzbrojen“, jsem s mírným počátečním pesimismem začal vlastní test. Ta trocha pesimismu zde byla zejména díky tomu, co výrobci celkem shodně hlásali na letácích – poloviční váha a dvakrát rychlejší schnutí (v porovnání k ekvivalentnímu bavlněnému ručníku) a k tomu schopnost pojmout tolik vody, kolik činí pětinásobek vlastní váhy. 

Test

První část testu spočívala ve zvážení, kolikanásobek vlastní váhy za sucha jsou ručníky schopny přijmout vody. Ručníky byly ponořeny do nádoby s vlažnou vodou (cca 15°C), na dobu 5 minut, občas ručně promačkány, poté vytaženy, nechány 1 minutu lehce okapat (stékající voda) a zváženy. Výsledek potvrdil to co hlásali výrobci, tedy schopnost pojmou zhruba pětinásobek vlastní váhy. Bavlněný ručník zde samozřejmě suverénně kraloval, ale ne o mnoho (koeficient 5,8 proti 5 až 5,1 u těch z mikrovláken). 

Druhou částí testu jsem chtěl ověřit deklarované rychlejší schnutí. Ručníky byly ručně vyždímány a tím zbaveny zhruba 50% vody (ověřeno váhou). Tento stav byl vzat jako startovací – 100% vlhký ručník a bylo provedeno první vážení. Ručníky jsem rozprostřel na prádelní šňůry aby bylo zaručeno optimální schnutí a ve více či méně pravidelných intervalech jsem prováděl měření váhy jednotlivých ručníků. Tím jsem defacto zjišťoval jak rychle se ručníky zbavovaly vody, vysychaly. V momentě kdy byla u ručníku naměřena stejná váha jako za sucha, byl prohlášen za objektivně suchý. První kompletně uschnul ručník McNett MicroNet Small (čas 353 minut), těsně následován ručníkem Nikwax Travel Towel (čas 415 minut) a jako poslední uschnul samozřejmě běžný bavlněný ručník a to až po 891 minutách od začátku měření! I zde se tedy opravdu naplnilo to, co deklarovali výrobci v inzerci – ručníky z mikrovláken schnou dvakrát rychleji než běžné (bavlněné) ručníky.

Přestože se ručník Nikwax umístil na pomyslné(těsné) druhé pozici, byl během testu dříve subjektivně sušší než ručník McNett.Vypadá to tedy, že ručník McNett intenzivněji přivádí kapalinu k povrchu a tím déle trvá ohřátí povrchu ručníku na teplotu vzduchu(na povrchu je více vody). Odpařování je pak zpočátku pomalejší(díky nižší teplotě), déle přetrvává efekt mokrého povrchu, ale ve výsledku ručník uschne rychleji. Celý test proběhl v uzavřené místnosti bez přítomnosti proudění vzduchu, při teplotě okolí 26°C.

Na jakém principu ručníky z mikrovláken fungují?

Ručníky z mikrovláken jsou speciálně konstruovány tak, aby se uplatnili kapilární vlastnosti jednotlivých vláken a ta rychle a efektivně odváděla absorbovanou vodu na povrch, kde dochází k jejímu rychlejšímu odpařování. Naproti tomu ručníky klasické, bavlněné, drží vodu v celém svém objemu a na povrch se poté voda dostává jen tak rychle, jak rychle osychá povrch ručníku. 

Ručníky z mikrovláken mají obyčejně jednu stranu mírně „chlupatou“(jako flís). To je ta strana do které je optimální se utírat, strana která lépe a rychleji absorbuje vlhkost. Druhá strana, na kterou je lépe odváděna vlhkost, bývá naproti tomu hladší a umožňuje rychlejší vypařování přivedené vlhkosti. Pokud vlastníte nějaké funkční prádlo, jistě není nutné tento jev popisovat.

Testované ručníky

McNett MicroNet Small
materiál: 70% PES + 30% PAD
rozměr: 26 x 50 cm
skutečná váha: 26 g
údržba: možno prát v pračce ve vlažné vodě, bez bělících prostředků, pověsit a nechat vyschnout, případně vysušit v sušičce na malou teplotu.
infoceny (doporučené maloobchodní ceny):
velikost S (small tj. 26×51 cm) 279 Kč
velikost M (medium tj. 51×102 cm) 499 Kč
velikost L (large tj. 77×128 cm) 799 Kč

Nikwax Travel Towel
materiál: 100% PES
rozměr: 100 x 70 cm
skutečná váha: 162 g
údržba: možno prát v pračce na 40°C, nepoužívat žádné aviváže, bělidla, změkčovadla atp.,
pověsit a nechat vyschnout, případně vysušit v sušičce na malou teplotu, možno žehlit na první stupeň.
infocena: dovozce dosud nedodal

Obyčejný bavlněný ručník
materiál: 100% bavlna
rozměr: 46 x 90 cm
skutečná váha: 202 g
infocena: u vietnamců za pár kaček 🙂

Poznámky: 
1) udává kolikanásobek vlastní váhy za sucha je ručník schopen přijmout vody (více = lépe) 
2) ručníky ponořeny do nádoby s vlažnou vodou (cca 15°C) na dobu 5 minut, občas ručně promačkány, poté vytaženy, nechány 1 minutu lehce okapat (stěkající voda) a zváženy.“ 
3) ručníky ručně vyždímány a tím zbaveny zhruba 50% vody, tento stav vzat jako start – 100% vlhký ručník 
4) Ručník Nikwax je v ploše již subjektivně suchý, mokré pouze okraje, McNett je stále ještě subjektivně vlhký 
5) McNett začíná být subjektivně sušší 

test proběhl v uzavřené místnosti bez přítomnosti proudění vzduchu, při teplotě okolí 26°C, údaje měřeny na digitální váze s přesností +/- 2g.

Závěr

Test ručníků z mikrovláken mile překvapil tím, že tyto ručníky opravdu, dalo by se říci až „do puntíčku“, splňují to co deklarují jejich výrobci. A to nebývá vždy samozřejmé. Ručníky z mikrovláken jsou bezesporu funkční a při používání jsou příjemné na omak. Jsou lépe skladné a při koupi je dostanete obyčejně v praktickém cestovním obalu. Za všechna tato pozitiva je však nutné si něco připlatit a tak nelze čekat cenu podobnou té za ručníky obyčejné. Pokud patříte mezi ty, kteří si na vození ručníků při výpadech do outdooru příliš nepotrpí, nemusíte nad nimi nutně mávnout rukou. Uplatnění najdou i v rekreační turistice a třeba i běžném životě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: