Test impregnace Collonil Carbon Pro

Test impregnace Collonil Carbon Pro

Sebelepší oděv či obuv, ať už s membránou či bez ní, potřebuje pravidelně imregnovat. K otestování se mi do rukou dostala novinka německé firmy Collonil, impregnace na polymerní bázi s uhlíkovými řetězci nesoucí název Carbon Pro.

Údaje výrobce

  • Impregnace na obuv a oděv (sprej 300 ml)
  • Infocena: 279 Kč
  • Dodává: Gemini Plus
  • Více info najdete na www.collonil.cz

Pohyb v přírodě, to znamená vystavení se počasí se vším, co si na nás nachystá. Od příjemných slunečních dní po sychravé, vlhké, deštiví a bahnité dny. Kvalitní vybavení nám pomáhá přečkat i to méně příjemné počasí. Aby vybavení dobře fungovalo, je jednou z jeho vlastností také kvalitní vodoodpudivá úprava, která odpuzuje vodu, snižuje nasákavost a zlepšuje vysychání. A aby byla tato úprava co nejdéle funkční, vyžaduje pravidelnou obnovu.

Sprej je zárukou snadné aplikace

Snahou výrobců je dosáhnout co nejvyšší vodoodpudivosti, lepší „přilnavosti“ k materiálu (aby impregnace vydržela co nejdéle) a také snadnosti aplikace. Jednou z novinek poslední doby je impregnace Carbon Pro od známého výrobce přípravků pro údržbu Collonil. Elegantní černý sprej evokující uhlíkový název obsahuje novou impregnaci na polymerní bázi s uhlíkovými řetězci. Nejde tedy o tukový či silikonový přípravek ani polymerní na vodní bázi.

Sprejové impregnace mají společnou vlastnost a tou je snadnost použití. Na rozdíl od vodní báze je však třeba nanášení na suchý materiál. Zároveň je důležité, aby došlo k plnému nasycení dostatečné hloubky materiálu při jednom nanášení. Pokud dojde k nasycení jen vrchní vrstvy tak materiál vypadá naimpregnovaně, hůře se nanáší další impregnace, avšak při delší expozici vodě ochrana přestane dříve působit a nebrání nasakování vody.

Jak na správnou impregnaci obuvi a outdoorového oblečení? Přečtěte si návod!

Impregnaci a ošetřování obuvi v kostce jsme popsali zde

Test v „domácí laboratoři“

Během let jsem vyzkoušel různé impregnace. A právě při jejich zkoušení jsem dospěl k závěru, že praktický test je sice výborný k tomu abych si udělal vlastní názor, ale je jen těžko interpretovatelný. Takže kromě testování Collonil Carbon Pro v terénu jsem tuto impregnaci prověřil také v jakési domácí zkušebně.  Jde o metodu, která je opakovatelná a praktickou zkoušku velmi dobře doplňuje.

Jako testovací subjekt jsem použil staré celokožené boty s poškozenou vnitřní membránou a na zkoušku na textilní materiál pak starou membránovou bundu.

U testovaných bot jsem jednu botu ošetřil impregnací a jednu nechal v původním dosti opotřebovaném neimpregnovaném stavu. Pak jsem je hodinu máčel ve vodě ponořené po zdvojený háček u kotníku. Poté jsme je z vody vyndal, 10 minut nechal okapat, a zvážil. Výsledkem je, že impregnovaná bota nasála 88 gramů vody a neimpregnovaná 106 gramů, tedy o cca 20% více. Co ukazuje ještě více na důležitost a kvalitu impregnace je následné schnutí. Boty schly za ideálních podmínek (kterých ovšem v přírodě jen tak nedosáhneme) v suchém panelákovém bytě při teplotě 22°C a velmi nízké 40% vlhkosti. Po dvou hodinách schnutí bylo v botách 74 a 82 gramů vlhkosti. Po 12 hodinách pak 32 a 58 gramů. Po 17 hodinách pak 26 a 52 gramů vlhkosti. Konečně po 24 hodinách pak impregnovaná bota měla zbývajících 18 gramů vlhkosti a dala by se nosit s tím, že pocitově byla vlhkost ještě cítit. Neimpregnovaná boty však měla stále 46 gramů vlhkosti tj. zhruba na úrovni impregnované boty po 8 hodinách schnutí ovšem o dalších 16 hodin později. Celkově tedy neimpregnovaná bota schnula víc jak dvakrát pomaleji.

Dalším tentokrát pohledovým testem je po celkovém vyschnutí nové namočení, aby bylo vidět zda si impregnace ještě zachovává svou účinnost nebo celkovým promočením svršku boty došlo k jejímu vymytí z materiálu. I zde se Carbon Pro řadí k těm lepším a dolnějším impregnacím a i po hodinovém máčení a vyschnutí boty se stále na impregnovaném povrchu dělají kuličky vody.

K testu na oblečení jsem použil papírovou kruhovou šablonu a na záda bundy přes šablonu nastříkal kruh. Při máčení vodou jsem sledoval rozdíl nasákavosti vody do materiálu. Nejdříve jen postřikem vody a následně i při mačkání tkaniny simulující běžné nošení. I zde se ukazuje, že rozdíl impregnované a neimpregnované části je zřetelný a výrazný.

Celkově tedy můžeme výrobek od Collonilu označit za jednoduchý k použití a v praxi funkční- na vybavení dobře drží a spolehlivě odpuzuje vodu.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: